NOS Sport

Turners grijpen WK-teamticket, finaleplaatsen De Munck en Schmidt

De Nederlandse turners hebben zich bij de Europese kampioenschappen in Antalya verzekerd van een teamticket voor de WK van later dit jaar en daarmee de eerste stap gezet richting de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De ploeg van bondscoach Dirk van Meldert eindigde dinsdagavond met een puntentotaal van 240,595 op de twaalfde plaats.

Naast het veroverde WK-teamticket slaagden Loran de Munck en Casimir Schmidt erin om individuele finaleplaatsen (op de Europese kampioenschappen) te behalen.

Het was erop of eronder voor de Nederlandse turners: een plek bij de eerste dertien was vereist om kwalificatie voor de WK af te dwingen. Bij die wereldtitelstrijd in september in Antwerpen worden de olympische startbewijzen verdeeld.

Loran de Munck

Met een plek buiten de eerste dertien zouden de Olympische ambities voor de Nederlandse ploeg gelijk uiteenspatten. Mede door afwezigheid van twee geblesseerde vaste krachten, Martijn de Veer en Jordi Hagenaar, was het slagen van de missie in Antalya geen uitgemaakte zaak.

De gehavende Nederlandse ploeg, met naast De Munck en Schmidt ook Yazz Ramsahai, Luuk Huernink en Jermain Grünberg, begon de landenwedstrijd secuur. Met een val voor Grünberg op brug en voor Ramsahai op rekstok ging het daarna minder, maar was voldoende voor een geslaagde missie. De Europese titel ging naar Italië.

"Het werd nog spannend, maar de olympische droom blijft leven", zei De Munck.

De Munck plaatste zich op voltige voor de finale. De zilverenmedaillewinnaar van het voorgaande EK van vorig jaar in München werd met een score van 14,666 punten tweede in de kwalificatie. Alleen de Ierse wereldkampioen Rhys McClenaghan was met een score van 14,966 beter.

Schmidt was in Antalya de beste Nederlandse meerkamper. Met een totaal van 81,932 punten plaatste hij zich als vijfde voor de meerkampfinale van donderdag. Daarin komen de beste 24 turners, met een maximum van twee per land, in actie.

Kijk hieronder naar de reacties van Loran de Munck, Casimir Schmidt en bondscoach Dirk Van Meldert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl