Sanne Wevers en Vincent Wevers tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden in maart 2023
NOS Sport

Turnster Sanne Wevers en vader Vincent Wevers terug in EK-selectie

Olympisch kampioen Sanne Wevers en haar vader Vincent Wevers zitten bij de Nederlandse selectie voor de EK turnen, die in april in Turkije worden gehouden. De 31-jarige turnster en haar coachende vader maken hun rentree bij de nationale ploeg.

De andere turnsters in het Nederlands team zijn Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman, Tisha Volleman en Naomi Visser, die ook traint onder Vincent Wevers.

De laatste wedstrijd die Wevers, olympisch balkkampioen van 2016, voor Nederland turnde, was op de Olympische Spelen van Tokio in 2021. Kort erna stapte ze uit het nationale team door een inmiddels bijgelegd conflict met ploeggenote Vera van Pol, en begon ze aan een sabbatical.

Vader Wevers vrijgesproken

Vader Wevers keert voor het eerst terug bij de Nederlandse ploeg nadat hij in de zomer voor de Spelen van 2021 door turnbond KNGU buiten het begeleidingsteam van de Nederlandse turnsters was gehouden, vanwege beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

Na een onderzoek sprak de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) Vincent Wevers in mei vorig jaar vrij van klachten over fysieke mishandeling, negeren van blessures, schelden, schreeuwen, machtsmisbruik, isoleren van sporters en wegen van turnsters in de zaal. In maart van dit jaar werd Wevers ook in hoger beroep vrijgesproken.

Vincent Wevers en Sanne Wevers op de WK in 2018

De turnfamilie Wevers is sinds de zomer van 2022 weer actief, met een eigen profploeg, in de hoop dat oude tijden kunnen herleven. Na een jaar afwezigheid liet Wevers in maart zien dat ze het nog kon en turnde ze bij de kwalificaties voor de EK een knappe score van 14.133.

Wevers' voornaamste doelen zijn de WK, dit najaar, en de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs. Voor nu is het belangrijkste dat ze weer bij de nationale selectie zit. Verrassend wel, na een bewogen jaar. Maar niet voor Jeroen van Leeuwen, technisch directeur van de KNGU, die zegt dat hij "veel gesprekken" voerde met Wevers.

"Van meet af aan heb ik gezegd: de deur is niet dicht. Er waren gesprekken voor nodig, logisch als er een conflict uit het verleden ligt (Wevers kon niet door een deur met Van Pol, red.). Dat is weg geplaveid. Voor mij en voor de bondscoach is er geen reden om Sanne niet deel te laten nemen."

"We hebben allemaal dezelfde liefde voor de sport. Ik denk wel dat we elkaar kunnen versterken", zei Wevers al in maart van dit jaar.

Sanne Wevers: 'Tijd nodig gehad om mezelf te herpakken'

Met Sanne Wevers en haar ploeggenoot Naomi Visser in de selectie lag een toevoeging van hun coach Vincent Wevers aan het Nederlands team voor de hand. Daarvoor heeft Van Leeuwen "veel gesprekken" gevoerd met bondscoach Jeroen Jacobs en coach Wevers zelf.

"Uit die gesprekken is gebleken dat er genoeg draagvlak is om Vincent mee te nemen. Draagvlak vanuit de sporters, de coaches zelf en de bond", zegt Van Leeuwen. "Ik ben met de toekomst bezig om daar een verandering te bewerkstelligen. Wringt dat? Nee, ik vind dat we er professioneel mee om moeten gaan. Vincent stelt zich professioneel op. Dus ik merk geen enkele twijfel daarover."

Sanne Wevers en Vincent Wevers terug in turnploeg, technisch directeur Van Leeuwen geeft uitleg

"Ik voel het vertrouwen dat we met elkaar de sport weer in een positief daglicht kunnen zetten", zegt Van Leeuwen. "En met dit team ben ik van mening dat we positieve prestatie kunnen neerzetten."

Plaatsing voor de WK is het doel. Daarvoor moet Nederland op de EK, die op 11 april beginnen in Antalya, in het algemeen klassement eindigen bij de beste dertien landen. Geen onmogelijke opgave voor de Nederlandse vrouwen, bij wie Vera van Pol en Mara Slippens als reserves zijn geselecteerd.

Van Leeuwen: "We zetten zeker in op de top-13, maar een top-8 moet er in zitten." Op de WK kunnen de Nederlandse turnsters zich plaatsen voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

Mannenploeg snel gemaakt

Waar Van Leeuwen bij de vrouwen rekent op WK-plaatsing, zou het bij de mannen een verrassing zijn. Daar moeten Casimir Schmidt, Loran de Munck, Yazz Ramsahai, Jermain Grünberg, Nico van den Boogaard en Luuk Huernink het gaan doen.

"Eigenlijk was die keuze niet heel moeilijk, er viel niet veel te kiezen", legt Van Leeuwen uit. Dat komt doordat Jordi Hagenaar, Martijn de Veer en Rick Jacobs allen afvielen wegens blessures. Bij de mannen de top-13 halen, wordt een uitdaging. Van Leeuwen: "Het is een lastige opgave, dat weten we."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl