BBB-leider Van der Plas en Eurocommissaris Timmermans in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Van der Plas (BBB) wil eigen stikstofwet, Eurocommissaris Timmermans steunt initiatief

BBB-leider Caroline van der Plas wil na haar gesprek met Eurocommissaris Frans Timmermans doorwerken aan een eigen 'stikstofwet' als alternatief voor de kabinetsplannen. Timmermans zegt dat die wet "het verdient om gelezen te worden". Van der Plas: "We kunnen hierbij hulp krijgen van ambtenaren uit Brussel."

Het is een van de uitkomsten van het gesprek tussen de twee over het Nederlandse stikstofbeleid. Van der Plas ziet ruimte om het stikstofbeleid anders aan te pakken en wilde van Timmermans horen waar die ruimte zit. "Hij dacht misschien dat ik anti-stikstofmaatregelen ben maar dat is niet zo", zei Van der Plas na afloop.

Timmermans heeft bevestigd dat het uiteindelijke doel is dat de natuurgebieden "die Nederland zelf heeft aangewezen" niet achteruitgaan en op den duur vooruit. "Stikstof speelt een cruciale rol maar wij schrijven geen methodes voor." Hij noemt het een oprechte poging van BBB om met eigen wetgeving te komen.

Van der Plas: "Ik wil naar natuurbeleid, en af van het stikstofbeleid." Zij verwacht dat de doelen ook gehaald kunnen worden door beter te kijken naar de natuurgebieden en wat daar nodig is. "Waar komt de schade vandaan? Met sommige natuurgebieden met een hoge stikstofbelasting gaat het juist goed. En wandelen en mountainbike-routes in een natuurgebied, wat levert dat voor schade op?"

Van der Plas had Timmermans uitgenodigd na het bericht dat de kabinetschef van Timmermans, oud-PvdA-leider Diederik Samsom, aan topambtenaren van het ministerie van Landbouw had geadviseerd om een deel van de boeren verplicht uit te kopen.

Gedwongen uitkoop

Timmermans en Samsom zeiden achteraf dat dat geen dringend advies was aan het kabinet maar onderdeel van de uitleg van de Brusselse regels. Bij gedwongen uitkoop zijn de door de EU toegestane uitkoopsommen voor boeren hoger dan bij vrijwillige uitkoop.

Timmermans bevestigde vandaag dat 'Brussel' geen maatregelen voorschrijft. "Maar denk niet dat je onder het probleem van stikstof uitkomt", waarschuwde hij. Van der Plas wil in haar initiatiefwet in ieder geval af van onteigening en gedwongen uitkoop. Ook het jaartal 2030 voor de halvering van de stikstofuitstoot komt niet als doel in haar wet te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl