Firmino viert de gelijkmaker tegen Arsenal

Liverpool houdt Arsenal in bedwang, maar incasseert wel elleboog grensrechter

Arsenal gaat nog altijd aan kop in de Premier League, maar heeft in de strijd om de landstitel zondagavond wel puntenverlies geleden. De ploeg van coach Mikel Arteta liet Liverpool in de slotfase nog op gelijke hoogte komen: 2-2.

De gelijkmaker van het thuisspelende Liverpool was meer dan verdiend. Met Virgil van Dijk en Cody Gakpo de hele wedstrijd op het veld deed Liverpool, dat achtste staat, in de dertigste speelronde van de Premier League namelijk niet onder voor de koploper.

In de blessuretijd was Mo Salah zelfs nog twee keer dicht bij de winnende treffer en kwam Arsenal goed weg.

Arsenal was sterk begonnen aan het duel op Anfield. Na een eerste doelpoging van Gakpo, die ruim langs het doel van Aaron Ramsdale vloog, was Gabriel Martinelli trefzeker. De Braziliaan onderschepte een ongelukkige wegwerkpoging van Oranje-aanvoerder Van Dijk en tikte de bal in de achtste minuut knap langs doelman Alisson.

Vervolgens kreeg Arsenal via Oleksandr Zinchenko en Gabriel Jesus kansen op de 2-0, maar Alisson stond een snelle verdubbeling van de voorsprong in de weg. Na bijna een halfuur spelen, moest de keeper van Liverpool alsnog de tweede Arsenal-treffer toestaan. Op de kopbal van Jesus was hij kansloos.

Liverpool richtte zich vervolgens op en maakte nog voor rust de aansluitingstreffer. Salah was het eindstation van een fraaie aanval, die begon met een hakje van Curtis Jones. Het had zelfs al gelijk kunnen staan bij het rustsignaal, maar een schot Jordan Henderson miste precisie en vloog hoog over.

Grensrechter deelt elleboog uit

Vlak daarna, toen het rustsignaal geklonken had, was Andy Robertson van Liverpool betrokken bij een opmerkelijk moment. Hij ging verhaal halen bij de lijnrechter, raakte die aan en kreeg toen een ellenboog in zijn gezicht terug.

Ook na rust kreeg de thuisploeg genoeg kansen op de 2-2. De grootste was voor Salah. Hij mocht aanleggen vanaf elf meter, maar schoof de bal naast het doel. Drie minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd moest Arsenal alsnog de gelijkmaker, die al de hele tweede helft in de lucht hing, incasseren. Roberto Firmino kopte raak.

Een hectische slotfase, met zes minuten blessuretijd, volgde. Arsenal bleef daarin met hangen en wurgen overeind, maar loopt door het gelijkspel wel wat averij op in de jacht op de veertiende landstitel in de clubhistorie.