NOS Voetbal

Nuytinck tussen kogelbrief en varkenshoofd: 'Drie maanden geen salaris heel gebruikelijk'

  • Dean van het Laar

    redacteur NOS Sport

  • Dean van het Laar

    redacteur NOS Sport

Na vijfenhalf jaar bij Udinese te hebben gevoetbald, verruilde Bram Nuytinck in januari de ene Italiaanse club voor de andere. Hij tekende bij Sampdoria, dat op sportief en bestuurlijk gebied in zwaar weer verkeert.

De club staat voorlaatste in de Serie A. En ook op bestuurlijk gebied is het erg onrustig, mede door een afgehakt varkenshoofd en een kogelbrief.

Bram Nuytinck bij Sampdoria

In het oog van de storm probeert Nuytinck zich te focussen op de zware degradatiestrijd en tegelijkertijd stiekem te genieten van La Dolce Vita. Want onder de stralende zon en met een huis aan het water voelt Nuytinck zich in Genua een gelukkig man. De oud-verdediger van NEC voetbalt nu bijna zes jaar in Italië en is verliefd geworden op het land.

"Laatst hadden we het er met een paar ploeggenoten over en kwamen we tot de conclusie dat Italië het ideale land is voor een voetballer. Het leven naast het voetbal is prachtig en de beleving van de supporters is ongeëvenaard. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Bovendien ligt het niveau in de competitie enorm hoog."

Maffiapraktijken

Het klinkt als een sprookje, maar de realiteit is een stuk minder rooskleurig voor Sampdoria. De club kwam eerder dit jaar negatief in het nieuws nadat er een afgehakt varkenshoofd voor het hoofdgebouw van de club werd gevonden en er een kogelbrief werd afgeleverd bij de club.

Beide waren gericht aan clubeigenaar Massimo Ferrero. Supporters houden hem verantwoordelijk voor de penibele sportieve en financiële situatie waarin de club verkeert. Zo moet de club voor 16 mei nog elf miljoen aan achterstallige salarissen betalen aan de spelers en de technische staf.

Februari 2023: het elftal van Sampdoria voor het duel met Inter; staande tweede van rechts Bram Nuytinck, Sam Lammers staand derde van rechts

Nuytinck probeert zich er met zijn ploeggenoten, waaronder oud-PSV'er Sam Lammers, zo veel mogelijk van af te sluiten. "Ik heb begrepen dat het uitbetalen van de salarissen voor de deadline in mei goed gaat komen."

"De spelers die hier al wat langer zitten, zijn het inmiddels gewend. En ik kijk er ook niet heel raar van op, hoor. Het is in Italië heel gebruikelijk om drie maanden achter elkaar geen salaris te ontvangen om vervolgens alles netjes gestort te krijgen."

Focus op het veld

Want randzaken kan hij er op dit moment niet bij gebruiken. "Deze club is te groot om te degraderen. Wij hebben als spelersgroep de koppen bij elkaar gestoken en geconstateerd dat wij weinig invloed hebben op de bestuurlijke perikelen."

"Bovendien zijn de supporters die ik spreek ook niet boos op de spelers, maar vooral op de president. Daarom kunnen wij niet anders dan onze stinkende best doen om ervoor te zorgen dat deze club niet verloren gaat voor de Serie A."

Dat is Nuytinck voor zijn gevoel verplicht aan de supporters van Sampdoria. "Als ik één ding moet noemen dat mij is opgevallen sinds mijn verblijf hier, dan zijn het de supporters wel. De intensiteit en pure passie waarmee ze ons in groten getale bijstaan tijdens uit- en thuisduels is ongeëvenaard."

Bram Nuytinck in duel met Dusan Vlahovic van Juventus

"Recent verloren we in de laatste minuut van Bologna en waar je in Nederland dan getrakteerd wordt op een fluitconcert, stonden ze hier luid te applaudisseren. Dat heb ik in mijn hele carrière nog nooit meegemaakt. Ook niet bij Udinese en Anderlecht."

Nuytinck en consorten zullen de steun hard nodig hebben, want de achterstand op de veilige zeventiende plek, de positie die Spezia op dit moment inneemt, bedraagt maar liefst tien punten. Een flink gat met nog tien speelronden voor de boeg.

Langer verblijf

Voor Nuytinck zou handhaving extra mooi zijn, want in dat geval wordt zijn contract bij Sampdoria automatisch verlengd met tweeënhalf jaar. "Het is wel mijn doel om hier nog wat langer te blijven. Daar ga ik vol voor. Ik zou het heerlijk vinden om in deze prachtige stad nog wat langer te wonen."

Tegelijkertijd denkt Nuytinck ook aan de toekomst en hoopt hij ooit weer in Nederland te voetballen. "Ik weet dat ik niet nog vijf jaar in Italië blijf, dus mocht er zich wat aandienen, dan zal ik daar zeker goed over nadenken. Tot die tijd zit ik hier goed en geniet ik van alles wat dit land te bieden heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl