Nederlandse doet onderzoek naar rol Brits koningshuis in slavernij
De Nederlandse historicus Camilla de Koning doet onderzoek naar de betrokkenheid van het Britse koningshuis bij de slavernij. Koning Charles sprak gisteren voor het eerst zijn steun uit voor zo'n onderzoek naar de rol van het koningshuis. Het onderzoek waarbij De Koning betrokken is, loopt al een half jaar en is naar verwachting in 2026 afgerond.
De Koning richt zich in haar onderzoek op de periode van 1660 tot en met 1775, zegt ze in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. Buckingham Palace zegt dat Charles de kwestie zeer serieus neemt en dat wetenschappers toegang zullen krijgen tot de koninklijke collectie en archieven. "Ik mag rondsnuffelen in de paleizen, en als een echte geschiedenisnerd is dat geweldig", zegt De Koning.
Ze gaat zich in het eerste jaar van het onderzoek vooral richten op heel veel lezen en de eerste archiefonderzoeken. Daarbij kijkt ze naar de investeringen van het koningshuis, onder meer in aandelen in bedrijven. "Er is nog nooit gekeken naar de rol van koningen alleen", zegt ze. "Ze zijn soms een beetje terzijde genoemd, maar het heeft nooit heel veel focus gehad."
Document onthuld
De krant The Guardian onthulde gisteren een document waaruit bleek dat een van Charles' voorgangers, koning William III (in Nederland beter bekend als koning-stadhouder Willem III), in 1689 aandelen had in The Royal African Company. De plaatsvervangend directeur van dat slavenhandelsbedrijf droeg volgens het document in dat jaar duizend pond aan aandelen over aan de toenmalige vorst. Mede naar aanleiding van dat artikel zei Charles dat hij het onderzoek naar het koningshuis steunt.
Het bedrijf werd in 1660 opgericht. Dat is voor de Nederlandse onderzoeker dan ook de reden om dat jaartal als startpunt te kiezen. Het is volgens haar vergelijkbaar met de Nederlandse WIC. The Royal African Company werd "mede door de koning en zijn broer opgericht, dus daar zie je al dat ze heel betrokken zijn".
Tussen 1660 en 1775 zijn er acht vorsten geweest. De Koning heeft in de eerste maanden van haar onderzoek al ontdekt dat koningin Ann, die vorst was tussen 1702 en 1714, een contract kreeg over het leveren van tot slaaf gemaakte mensen aan Spaans Amerika.
"Zij krijgt die opdracht en geeft die aan een Brits bedrijf", zegt De Koning. "Dat is op zich al een interessant politiek en diplomatiek spel, maar zij koopt vervolgens ook 25 procent van de aandelen in dat bedrijf."
Koning Charles zei eerder dat hij zich met "kracht en vastberadenheid" wil verdiepen in de Britse slavernij. Bij een bezoek aan Ghana in 2018 noemde hij de slavenhandel "een verschrikkelijke wreedheid die een onuitwisbare schandvlek heeft achtergelaten", maar hij heeft betrokkenheid van het koningshuis nooit erkend.