Suzanne Schulting en Jeroen Otter
NOS Sport

Succescoach Otter verkiest NOC*NSF boven shorttrack, Kerstholt langer bondscoach

Topshorttrackers Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt hadden graag gezien dat hun voormalige succescoach Jeroen Otter na zijn sabbatical terug zou keren in de technische staf van de shorttrackploeg, maar dat gaat niet gebeuren.

Otter gaat per 1 juni fulltime werken voor sportkoepel NOC*NSF, waar hij 'coach van de coaches' wordt. Niels Kerstholt blijft bondscoach van de shorttrackploeg. Zijn contract is verlengd tot en met de Winterspelen van 2026.

Otter volgt shorttrack nu vanaf de zijlijn

"Ik krijg nu een unieke kans om aan te sluiten bij het High Performance-team van NOC*NSF en dat voelt als een geweldige uitdaging", stelt Otter, die in 2022 na de Winterspelen een sabbatical nam en bij het Sportgala werd uitgeroepen tot coach van het jaar.

"Tevens heb ik het volste vertrouwen dat Niels de sporters naar nog betere prestaties kan leiden. Vanaf nu zal ik deze spectaculaire sport met grote belangstelling vanaf de zijlijn volgen."

Niels Kerstholt

Knegt noemde de staf van Oranje onlangs in het AD "een zooitje ongeregeld" en kreeg daarvoor een officiële waarschuwing van de KNSB. Schulting vroeg openlijk en herhaaldelijk om samenwerking tussen Kerstholt en Otter.

Vijf keer WK-goud

De KNSB heeft veel vertrouwen in de 40-jarige Kerstholt, mede door het succesvolle WK in Seoul. Nederland won daar acht medailles, waaronder vijf gouden. Tijdens dat WK werd de positie van Kerstholt geëvalueerd door de KNSB.

"De uitkomst van alle gevoerde gesprekken is dat we verder gaan met Niels als bondscoach", meldt Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond. "Als beginnend hoofdcoach heeft hij het, samen met de vernieuwde begeleidingsstaf, uitstekend gedaan. De selectie is zowel in de breedte als aan de top sterker geworden, het bewijs daarvan hebben we gezien in Seoul."

Bekijk hieronder hoe Jeroen Otter in december gekozen werd tot Sportcoach van het Jaar.

2022: Otter krijgt award Coach van het Jaar uit handen van Knetemann

Otter wordt bij NOC*NSF de opvolger van Francesco Wessels, die een positie bij het Ministerie van Defensie zal innemen. André Cats, directeur topsport van NOC*NSF: "Jeroen is één van de meest inspirerende coaches die ik ken. Hij heeft een visie op topsport die hij uitstekend onder woorden kan brengen. We zijn trots dat hij zich vanuit TeamNL in gaat zetten voor de doorontwikkeling van het vak van topcoach."

Naast het begeleiden van topsportcoaches gaat Otter na de Spelen van Parijs ook meerdere topsportprogramma's adviseren in de rol van prestatiemanager.

Otter wordt coach van olympische coaches: 'Heel mooi alternatief voor shorttrack'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl