Michael van Gerwen baalt
NOS Sport

Halve finales eindstation voor Van Gerwen in Premier League na sterke kwartfinale

In de tiende speelronde van de Premier League heeft Michael van Gerwen in de halve finales met 6-3 verloren van Jonny Clayton. In Birmingham kon de koploper van de Premier League mede dankzij veel missers op de dubbel nooit echt in zijn spel komen tegen Clayton, de nummer vijf van de Premier League.

In de kwartfinales had Van Gerwen in een partij van hoog niveau nog gewonnen van Chris Dobey. De winnaar van de dag werd - voor de tweede week op rij - Clayton, in een finale tegen nummer laatst Peter Wright. Het was Wrights eerste finale van het jaar, en de Schot miste zelfs een matchdart voor de dagwinst. Clayton won uiteindelijk met 6-5.

Hoge gemiddeldes

De vorige keer dat Van Gerwen tegen Dobey speelde was in de halve finale van speelronde zeven. Dat werd toen een ongekend harde 6-0 nederlaag voor Van Gerwen. Na een leg in Birmingham kon dat al niet meer gebeuren, omdat Van Gerwen na twee keer 180 gegooid te hebben een 101-finish produceerde, en daarmee ook gelijk een break plaatste: 1-0.

De vier legs daarna gingen met de darts mee, waardoor het 3-2 stond voor de Brabander. Dobey kwam er steeds beter in, getuige de laatste leg die hij in twaalf darts binnensleepte. Toch plaatste Van Gerwen in de zevende leg de tweede break, nadat Dobey een pijl op dubbel 20 miste: 5-2.

Met een knappe 125-finish besliste Van Gerwen de wedstrijd en bereikte hij de halve finale: 6-2. Opvallend: Dobey had een iets beter gemiddelde dan Van Gerwen met 106.1 tegen 106.5. Zelf noemde Van Gerwen het mede daardoor "een fantastische wedstrijd".

In de halve finale nam Van Gerwen het op tegen de Welshman Jonny Clayton, de nummer vijf van de Premier League. De eerste leg brak Van Gerwen Clayton gelijk, nadat beide darters veel pijlen op een dubbel hadden gemist. Met een knappe 112-finish maakte Clayton de leg erna gelijk: 1-1.

Omdat Van Gerwen de leg erna twee pijlen op dubbel 8 miste en Clayton wel raak gooide hield voor het eerst een speler zijn eigen leg: 2-1 voor de Welshman. Van Gerwen bleef scorend achter bij Clayton, die de leg erna weer brak: 3-1. Bij 4-2 moest de Brabander breken, en begon hij weer met hoge scores te gooien.

Dankzij een 49 in de wegzetbeurt gaf hij Clayton weer ruimte, die met een 180-score op een 36-finish kwam. Die gooide hij met zijn tweede pijl uit: 5-2. Van Gerwen behield zijn eigen leg, maar in de leg erna was het toch klaar. Met zijn eerste matchdart, op bullseye, sleepte Clayton via 86 de finale binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl