NOS NieuwsAangepast

Raketten afgevuurd op Israël vanuit Libanon

Het Israëlische leger zegt dat er vanuit Libanon 34 raketten op Israël zijn afgevuurd. Minstens één persoon raakte gewond. Het gaat om de zwaarste raketaanval vanuit Libanon sinds 2006, het jaar dat Israël een korte, maar hevige oorlog uitvocht met de Hezbollah-beweging.

De aanval van vandaag is niet opgeëist, maar Israël beschuldigt de islamitische groepering Hamas. Volgens Israël zijn 25 van de 34 afgevuurde raketten onderschept door zijn luchtafweersysteem.

De raketaanval was vanmiddag en kwam op een van de belangrijkste feestdagen in het jodendom, Pesach, het joodse paasfeest. De aanval volgt op een nachtelijke inval van de Israëlische politie in de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem. Honderden Palestijnen werden opgepakt en tientallen raakten gewond. Als reactie vuurden Palestijnen vanuit de Gazastrook, waar Hamas de dienst uitmaakt, ook al raketten af op Israël.

Milities van Hamas zijn ook actief in Libanon, maar na de oorlog van 2006 is het in het grensgebied tussen Libanon en Israël over het algemeen rustig geweest.

De Israëlische premier Netanyahu heeft zijn veiligheidskabinet bijeengeroepen om te bepalen hoe de aanval zal worden beantwoord. "Laat niemand ons uitdagen, we zullen alles doen om Israël en zijn burgers te beschermen", schreef de minister van Buitenlandse Zaken Cohen op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl