File op de A12 bij Gouda
NOS NieuwsAangepast

Grote drukte door slecht weer en paasverkeer: op hoogtepunt 1500 kilometer file

De spits van vanavond was de drukste van het jaar. Rond 17.00 uur stond er volgens de ANWB al zo'n 1200 kilometer file, een half uur later was dat opgelopen tot een piek van 1500 kilometer. Ook Rijkswaterstaat sprak van grote drukte. Die drukte kwam vooral door het vakantieverkeer voor het paasweekend en het slechte weer.

Volgens de ANWB was er vanmiddag een verkeersinfarct rond Rotterdam, waar een storing was in de Ketheltunnel. RTV Rijnmond meldde dat de tunnel sinds 14.45 uur in beide richtingen was afgesloten vanwege het elektrisch systeem. De verlichting, matrixborden en ventilatoren werkten niet goed. Het verkeer werd omgeleid via de A13 en de A20. Dat leidde tot vertragingen voor weggebruikers die opliepen tot anderhalf uur.

De tunnel was rond 18.00 uur in beide richtingen weer geopend.

Ook buiten de Randstad liep de drukte aan het einde van de middag op. Op de A50 van Apeldoorn naar Arnhem was de rechterrijstrook afgesloten door een kapotte vrachtwagen. Bij Bolsward was een brug versperd door technische problemen, meldde Omrop Fryslân. In de file die daardoor ontstond, gebeurde een ongeluk. Het verkeer werd omgeleid via Leeuwarden.

Record

Het vorige avondspitsrecord van dit jaar was op 7 februari. Op die datum stond er volgens ANWB 884 kilometer file.

ANWB meet sinds 2015 de files op alle Nederlandse wegen via gps. In januari 2019 werd de meeste file geregistreerd: de ANWB meldde toen bijna 2300 kilometer door gladheid en sneeuwval.

Overigens was Rijkswaterstaat het destijds niet eens met het filerecord. De totale filelengte die daar wordt gemeld is doorgaans korter dan bij de ANWB doordat Rijkswaterstaat voornamelijk kijkt naar de files op A-wegen (de Rijkswegen) en de ANWB ook naar alle provinciale wegen, de N-wegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl