Drukte op de snelweg A67 nabij Eindhoven.
NOS NieuwsAangepast

Drukte door sneeuwval voorbij, maar het blijft glad

De sneeuwval heeft volgens de ANWB geleid tot een extreem drukke spits en heel veel vertraging op de weg. Even na 17.30 uur stond volgens de verkeersorganisatie bijna 2300 kilometer file op alle Nederlandse wegen. Dat is een record sinds de ANWB in 2015 is begonnen met het meten van alle Nederlandse wegen via gps.

Inmiddels staat er vrijwel nergens meer file. Op sommige plekken ontstaan wel nog kleine opstoppingen vanwege ongelukken of plotselinge hevige sneeuwval, zegt de ANWB. Op veel snelwegen blijven auto's noodgedwongen langzaam rijden, maar omdat er weinig verkeer is wordt dat geen file meer genoemd. Ook op veel provinciale wegen wordt nog stapvoets gereden.

Het blijft glad

Het blijft naar verwachting tot morgenochtend glad. De code geel-waarschuwing van het KNMI blijft daarom tot die tijd van kracht. Ondanks de pittige avondspits zag het KNMI geen reden voor een zwaardere waarschuwing. Voor code oranje geldt dat er in een uur meer dan 3 centimeter sneeuw moet vallen en het "op uitgebreide schaal glad is".

"Er is aardig wat sneeuw gevallen, maar dat hadden we ook verwacht", zegt een woordvoerder. "En als we code oranje nodig hadden gevonden in de avondspits, hadden we die afgegeven."

De A2, de A50 en de A73 werden het hardst getroffen door sneeuwhinder. Op z'n piek, rond 17.30 uur, stond daar respectievelijk zo'n 250 kilometer, 190 kilometer en 173 kilometer file.

In Limburg is de meeste sneeuw gevallen. "Het begon daar vanmiddag al en het blijft maar doorgaan", zegt Erwin de Hart van de ANWB. "De binnenwegen zijn daar helemaal ondergesneeuwd."

Op de kaart kleuren de wegen rood, maar het verkeer staat niet muurvast

Woordvoerder Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat gebruikt een andere meetmethode en rekent alleen snelwegen mee. De dienst bevestigt de drukte, maar zegt dat de situatie op de weg nog niet in de buurt kwam van een record. "De drukste spits was in 1999, met 975 kilometer file op de snelwegen. Vandaag staat er maximaal 500 kilometer", zegt een woordvoerder.

Hoewel auto's erg langzaam reden in de spits, bleef het verkeer wel bewegen, nuanceert de woordvoerder. "Op de kaart kleuren de wegen rood, maar het verkeer staat niet muurvast."

In verhouding lijkt het aantal ongelukken mee te vallen. "Natuurlijk zijn er redelijk wat glijpartijen", zegt ANWB-woordvoerder De Hart. "Maar vergeleken met andere sneeuwdagen valt het mee."

Dat er weinig ongelukken zijn komt doordat iedereen voorzichtiger was, zegt De Hart. Bijkomend voordeel is volgens hem dat mensen ook meer op hun hoede waren op plekken waar het al even niet meer sneeuwt, zoals in het westen van het land.

Een filerecord dus door het winterweer, maar de sneeuw zorgde vandaag ook voor plezier in Nederland:

Sneeuwpret in Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl