ANP
NOS NieuwsAangepast

Minder treinen vanwege sneeuw, ook overlast voor automobilisten

NS en ProRail laten minder treinen rijden in verband met de verwachte sneeuwval. De treinen rijden de hele dag volgens een aangepaste dienstregeling. Dit betekent op de meeste trajecten dat er een trein per half uur rijdt, in plaats van een trein per kwartier. NS adviseert reizigers om de reisplanner voor vertrek te raadplegen.

De eerste sneeuw valt naar verwachting rond 08.00 uur in het zuidwesten. De neerslag zal gedurende de ochtend van west naar oost trekken, verwacht Weerplaza. In het westen wordt 1 à 2 centimeter verwacht, in het oosten en zuiden lokaal 5 centimeter.

De NS startte gisteravond al met de voorbereidingen op de sneeuw:

NS: reizigers gaan hinder ondervinden van de sneeuw

"Sneeuw zorgt altijd voor plaatselijke gladheid en daar moet je alert op zijn, maar overdrijven hoeft in dit geval echt niet: er volgen geen sneeuwstormen of taferelen die we laatst in Oostenrijk hebben gezien", zegt NOS-weervrouw Willemijn Hoebert.

We moeten tot en met vrijdag rekening houden met kans op gladheid, zegt Hoebert. "De temperatuur komt de eerste dagen maar net boven het vriespunt en in de nachten nog steeds eronder."

Iets drukkere ochtendspits verwacht

Ook automobilisten moeten rekening houden met het winterse weer. Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladheid en sneeuw. Er wordt om die reden een iets drukkere ochtendspits verwacht.

Volgens de ANWB kunnen de reistijden gedurende de dag wat toenemen. Een verkeerschaos wordt vooralsnog niet verwacht. Rijkswaterstaat zet 546 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers in om de snelwegen sneeuwvrij te houden.

Schiphol houdt ook rekening met problemen door het weer. Vluchten kunnen vertraging oplopen of geannuleerd worden.

Schaatsen

Gisteren bracht het winterse weer vooral schaatsplezier. Zo werd in het Twentse dorp Haaksbergen de eerste schaatsmarathon op natuurijs gehouden.

In onder meer Noordlaren, Lage Vuursche en Nieuw-Buinen gingen schaatsers gisteren het ijs op. In Nederweert was het ijs nog niet dik genoeg:

Schaatsliefhebbers in heel Nederland het ijs op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl