Minister Christianne van der Wal staat de pers te woord
NOS Nieuws

Kabinet in koor: we moeten door, er is werk aan de winkel

De dag na een zwaar debat over het stikstofbeleid van het kabinet zijn de leden van Rutte IV eendrachtig optimistisch aan de slag gegaan. "Er is werk aan de winkel. We nemen onze verantwoordelijkheid, dat is onze taak. En ja, ik heb er nog vertrouwen in", laten de bewindslieden horen als uit één keel. Maar kan deze coalitie, die lijkt te wankelen, nog iets voor elkaar krijgen na een breed gesteunde motie van wantrouwen?

Na een korte nacht hebben de ministers hun wekelijkse ministerraad. Op donderdag deze keer, omdat het morgen Goede Vrijdag is. Ze willen allemaal optimistisch overkomen. Hun uitspraken klinken opvallend eensluidend: "Er liggen veel uitdagingen waarmee we aan de slag moeten. De onderlinge sfeer is goed."

De D66-ministers benadrukken dat "het regeerakkoord staat". Dat is zo, voor nu. Want ongeveer het hele debat ging over de ingewikkelde afspraak met het CDA om over een paar maanden opnieuw over dit akkoord te spreken. Die partij wil het het liefst openbreken en de deadline van 2030 voor de halvering van de stikstofuitstoot schrappen. Iets wat D66 niet direct ziet gebeuren.

'Per dag doorgaan'

VVD-minister Van der Wal, die het op losse schroeven staande stikstofbeleid moet uitvoeren, zegt dat ze zich niet laat afleiden door wat er de afgelopen week is gebeurd. "Wat duidelijk is geworden in het debat, is dat het coalitieakkoord nog steeds de leidraad is op dit moment. Natuurlijk wel met oog voor de kiezer, dat is gisteravond ook heel duidelijk gezegd. Voor mij betekent dat per dag gewoon doorgaan met waar ik voor aangesteld ben."

De stikstofminister noemde het jaartal 2030 eerder deze week al "minder relevant". Ze wil zich eerst richten op de twee meetmomenten die stikstofbemiddelaar Remkes heeft ingebouwd. Hij stelde dat in 2025 en 2028 moet worden gekeken of de deadline overal kan worden gehaald of dat er in bepaalde gebieden meer tijd nodig is.

Van der Wal herhaalde vandaag nog eens dat ze "samen met de boeren en de provincies" op weg gaat "naar het eerste tussenstation" in 2025. "Daar heb ik nu de focus op. Vertraging kunnen we ons niet veroorloven."

De kabinetsleden benadrukken dat de stikstofafspraken maar één onderdeel zijn van het coalitieakkoord, en dat er verder weinig is veranderd. Er is geen sprake van dat het kabinet nu vleugellam is, zegt premier Rutte.

Ook niet na de motie van wantrouwen van PvdA en GroenLinks, die ook gesteund werd door de BBB. Deze partijen kunnen het kabinet straks in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpen.

"In de Eerste Kamer moet je altijd steun vergaren", zegt vicepremier Schouten. En minister De Jonge benadrukt: "Stikstof is een belangrijk thema, maar niet belangrijker dan al die andere thema's waarmee we aan de slag moeten: arbeidsmarkt, klimaat, migratie, volkshuisvesting."

Rutte concludeerde vanmiddag: "De boodschap is helder: op stikstof kunnen we gewoon door, maar op één specifiek onderdeel, namelijk de stikstofafspraken in het coalitieakkoord en dan met name dat jaartal 2030, daar wil het CDA nader over spreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl