Rutte bij zijn toelichting vanavond
NOS NieuwsAangepast

Kabinet bouwt pauze stikstof in om CDA in coalitie te houden

Het kabinet heeft na urenlang overleg een compromis gesloten over het stikstofbeleid. Vooral CDA en D66 staan daarin lijnrecht tegenover elkaar. Het CDA wil opnieuw onderhandelen over het stikstofbeleid in het regeerakkoord, zei premier Rutte in zijn toelichting.

Er is nu afgesproken dat het stikstofbeleid vanuit het kabinet op een lager pitje wordt gezet, zolang er onder leiding van verkiezingswinnaar BBB in de Provinciale Staten wordt onderhandeld over provinciebesturen.

Juist in die provinciebesturen wil BBB laten zien dat het stikstofbeleid ook anders kan dan het kabinet voorstelt. Het CDA, dat bijna werd gehalveerd bij deze verkiezingen, wil deze onderhandelingen afwachten voordat de partij in het kabinet en de Tweede Kamer verdere stappen onderneemt.

Geen andere optie

Voor het CDA is er geen andere optie, zegt partijleider Hoekstra: "Ik heb de verkiezingsuitslag al een oorvijg en aardverschuiving genoemd. Wij moeten daarnaar luisteren."

Hoekstra noemde het vasthouden aan 2030 voor wat betreft de stikstofdoelen een steen in de schoen die niet helpt:

Hoekstra over stikstofbeleid: '2030 is een steen in de schoen'

Rutte wil het geen pauze of een lager pitje noemen. "Het tegendeel is waar, we gaan juist versnellen. Niettemin zijn er in het kabinet verschillende opvattingen." Volgens Rutte gaat het kabinet gewoon door met het stikstofbeleid, maar wordt er wel gewacht op wat er in de provincies gebeurt.

"Het CDA wil opnieuw onderhandelen over stikstof als er in de provincies besturen zitten", zei Rutte. "Als ik het CDA zo hoor zal het niet al de komende weken zijn maar mogelijk wel voor de zomer."

Bekijk hier de verklaring van Rutte terug:

Rutte over stikstofbeleid kabinet: CDA wil opnieuw onderhandelen

Hoekstra bevestigt dat. "Wij willen eerst een landbouwakkoord en provinciale besturen, daarna willen we gaan heronderhandelen over de paragraaf stikstof." Vooral streefjaar 2030 voor halvering van de stikstofuitstoot, in plaats van nu 2035, legt volgens Hoekstra te veel druk op het stikstofproces.

Voor D66 is het compromis acceptabel, maar ook Kaag noemt het net als Rutte geen pauze.

Vicepremier Kaag gaf aan begrip te hebben voor de positie van het CDA:

Kaag: 'Ik heb begrip voor de positie van het CDA'

Al sinds dinsdag overleggen premier Rutte en de vicepremiers Kaag, Hoekstra en Schouten over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en het antwoord van het kabinet daarop.

Behalve de toelichting van Rutte en de vicepremiers kwam er vanavond ook een brief aan de Tweede Kamer (.pdf). Dinsdag is er een Kamerdebat over de verkiezingsuitslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl