Aleksander Ceferin
NOS Voetbal

Ceferin weer herkozen als UEFA-voorzitter; Noorse oud-voetbalster niet in bestuur

 • Arjan Dijksma

  Volgt UEFA namens NOS Sport

 • Guido van Gorp

  Volgt UEFA namens NOS Sport

 • Arjan Dijksma

  Volgt UEFA namens NOS Sport

 • Guido van Gorp

  Volgt UEFA namens NOS Sport

Aleksander Ceferin is voor de tweede keer herkozen als voorzitter van de Europese voetbalfederatie UEFA. In 2016 verraste Ceferin door als grote onbekende Michael van Praag te verslaan in de strijd om de toppositie.

"Mijn felicitaties voor het feit dat Aleksander Ceferin zonder tegenstander deze verkiezing ingaat," zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino bij zijn toespraak in de congreshal van Lissabon. Ook de Zwitser werd onlangs voor de tweede keer herkozen, eveneens zonder tegenstander.

De afgevaardigden in Lissabon hoefden niet te stemmen. De voorzittersverkiezing ging bij acclamatie, waarbij een applaus voldoende was. Ceferin kreeg een staande ovatie van de afgevaardigden.

Speelkalender

FIFA en UEFA zijn verwikkeld in een strijd om de speelkalender van het internationale voetbal, waarbij miljarden op het spel staan. Desondanks koos Infantino voor verzoenende woorden. "In het maken van een speelkalender zijn we aan elkaar verbonden."

Op zijn speech volgdet een omhelzing tussen Infantino en Ceferin en een opvallend 'fotomoment' waarbij ze een voetbal in de handen kregen gedrukt.

Gianni Infantino en Aleksander Ceferin

UEFA-voorzitter Ceferin was daarna veel feller in zijn toespraak: "FIFA zegt met zijn slogan dat ze het voetbal werkelijk mondiaal maken. Een mooie slogan, maar geloof me: het Europese voetbal is dat al. En hoewel we daarvan de vruchten plukken, betalen we er ook een prijs voor."

"Voetbal is een inclusieve sport, die open staat voor iedereen", pleitte Ceferin voor meer diversiteit.

Klaveness niet gekozen in UEFA-bestuur

Daarna was het de vraag of het congres daar een gevolg aan gaf in de verkiezing voor bestuurszetels. Voor het eerst nam een vrouw, de Noorse oud-voetbalster Lise Klaveness, het daarin op tegen mannen.

Na een lange stemming bleek dat Klaveness slechts door 18 van de 55 bonden gesteund werd. Ze eindigde als één-na-laatste van de elf kandidaten, die streden om zeven bestuurszetels. Klaveness kreeg na de nederlaag bemoedigende schouderklopjes van haar collega's van de Noorse bond.

Bekijk de reactie van Ilse Klaveness na de verkiezing, waarin ze zegt dat ze niet opgeeft:

Klaveness niet in UEFA-bestuur: 'Maar gebruik deze ervaring voor volgende verkiezingen'

De UEFA vaardigde in Lissabon wel voor het eerst een vrouw af naar het het bestuur van de FIFA. Debbie Hewitt won de verkiezing voor de plek die gereserveerd was voor de Britse bonden. De Engelse bondsvoorzitter versloeg daarbij haar Noord-Ierse tegenstander David Martin.

Racisme

Ceferin deed ook een oproep om harder op te treden tegen racisme in het voetbal. "Samen met de bonden en clubs moeten we daders effectiever aanpakken als spelers worden geconfronteerd met racisme, homofobie en seksisme tijdens wedstrijden."

De voormalige advocaat verwees daarbij naar een strafrechtelijke aanpak: "Misschien is het tijd om sommige mensen in de rechtszaal te zetten."

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, vertelde na het congres waarom de Nederlandse bond op Ceferin heeft gestemd. Ook gaat hij in op het WK-bid voor 2027 van Nederland, België en Duitsland.

De Jong over KNVB-stem op Ceferin: 'Hij heeft het hart op de goede plaats'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl