GroenLinks-leider Klaver in het debat
NOS Nieuws

Oppositie verenigd en ongekend fel tegen kabinet: regeer of stap op

De oppositie in de Tweede Kamer heeft de krachten verenigd en opent de aanval op het kabinet. In het debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart zijn oppositiepartijen van links tot rechts ongekend fel over het optreden van Rutte IV. "Doe waar u voor aangenomen bent: bestuur dit land", zei PvdA-leider Attje Kuiken. "Zet alsjeblieft het landsbelang boven uw eigen belang en stap op", zei Geert Wilders van de PVV.

Voorafgaand aan het debat overlegde een groot aantal oppositiepartijen met elkaar over de strategie. Ze hebben afgesproken elkaar niet onnodig te interrumperen en hun pijlen vooral te richten op de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie en op het kabinet. In de volgorde van het debat komen eerst alle oppositiepartijen aan het woord, en daarna pas de coalitie.

Kijk zelf naar wat Wilders (PVV), Kuiken (PvdA) en Klaver (GroenLinks) tegen het kabinet te zeggen hadden:

Oppositie begint fel aan het debat met Rutte en vicepremiers

Bij de Statenverkiezingen leed de coalitie een grote nederlaag, terwijl nieuwkomer BBB een monsterzege boekte. Volgens Caroline van der Plas van die partij had dat niet alleen te maken met het stikstofbeleid. "Stikstof is een symbool voor alles wat er niet goed gaat in dit land." Daarna kwam ze met een lange opsomming, van de aardbevingen in Groningen, kinderen die als gevolg van de toeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst, tot het Rode Kruis dat voedselhulp moet gaan geven in Nederland. "Hoeveel voorbeelden heeft u nog nodig om de verkiezingsuitslag te duiden?", vroeg Van der Plas.

Donkerrode kaart van kiezer

"De coalitie heeft het vermogen om elk probleem te verergeren in plaats van op te lossen", zei Kuiken van de PvdA. "Het maakt me chagrijnig. Dit land heeft behoefte aan een kabinet met daadkracht." "Meneer Rutte, regeer of stap op", zei haar collega Jesse Klaver van GroenLinks. "De kiezer heeft u een donkerrode kaart gegeven", zei Wilders tegen het kabinet. "Dan moet je het veld uit. Waarom zit u er nog?"

Vooral de persconferentie van het kabinet van afgelopen vrijdag is de oppositiepartijen een doorn in het oog. Het kabinet heeft besloten de stikstofaanpak even te pauzeren, maar Rutte zei vrijdag dat de aanpak juiste versneld wordt. Hoe dat gaat gebeuren werd niet duidelijk.

"Wat is het nou? Wordt het beleid gepauzeerd, versneld of blijft het hetzelfde? Geef duidelijkheid!", vond Klaver. Politici zijn volgens hem meesters in het recht praten wat krom is. "Afgelopen vrijdag was de hoogmis daarvan."

Ga eens wat meer op pad. Ook naar waar de intercity niet stopt of waar de laatste bushalte net uit de grond is getrokken.

SGP-leider Kees van der Staaij

"Hebben we nog een regeerakkoord?", vroeg Kuiken. "De provincies moeten weten waar ze aan moeten voldoen." Het CDA wil het regeerakkoord openbreken en vooral op het gebied van stikstof heronderhandelen. De partij wil af van de deadline van 2030 voor het halveren van de uitstoot. Maar dat heronderhandelen moet pas gebeuren over een paar maanden, als de nieuwe besturen in de provincies zijn gevormd. Zij moeten het stikstofbeleid gaan uitvoeren.

Volgens veel oppositiepartijen proberen de regeringspartijen daarmee hun hachje te redden en tijd te kopen. "Het is de ultieme lafheid om het op het bordje van de provincies te flikkeren", vond Wilders.

Er moet veel eerder duidelijkheid komen over het stikstofbeleid. "Binnen een week of twee moet dat toch wel duidelijk zijn", zei Kees van der Staaij van de SGP. Hij riep de bewindspersonen op om wat vaker hun oor te luister te leggen in de samenleving. Dat is volgens hem ook een les van de verkiezingsuitslag. "Ga eens wat meer op pad. Ook naar waar de intercity niet stopt of waar de laatste bushalte net uit de grond is getrokken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl