De ravage na de achtervolging
NOS Nieuws

Tot 15 jaar cel voor 'wildwestoverval' op waardetransport

De rechtbank in Amsterdam heeft straffen tot 15 jaar opgelegd voor een brute overval op een goudbedrijf in Amsterdam-Noord, twee jaar geleden. De hoogste straf geldt voor twee van de overvallers: de initiatiefnemer en een dader die gericht op agenten schoot. Zes andere verdachten kreeg straffen variërend tussen 12 en 2 jaar.

"Een dergelijke overval, waarbij het toepassen van geweld op geen enkele wijze is geschuwd, getuigt van een ongekende brutaliteit en minachting voor het leven van personen en is nauwelijks eerder in Nederland vertoond", zei de rechter bij het vonnis. Hij sprak van "een grove inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en het gevoel van veiligheid van alle slachtoffers".

Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel geëist tegen zeven verdachten en vijf jaar tegen de achtste, die een kleinere rol zou hebben gespeeld bij de overval. Omdat verschillende daders echter andere rollen vervulden, kwam de rechtbank tot meer variatie in de strafmaat.

Drie verdachten komen later nog voor de rechter, twee anderen zijn nog voortvluchtig.

De veroordeelden

De overvallers hadden het op 19 mei 2021 voorzien op een waardetransportauto die bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord voor 67 miljoen euro aan onder meer goud en platina kwam ophalen. De daders wisten een buit ter waarde van zo'n 14,5 miljoen euro te roven, daarvan is ruim 4 miljoen nog spoorloos.

Bij de overval werden medewerkers van het bedrijf bedreigd met vuurwapens en vastgebonden met tiewraps. Buiten hield een van de daders omstanders op afstand door op een drukke weg met een automatisch wapen in de lucht te schieten. Deze man kreeg 12 jaar cel. De rechter noemde hem "het beeld van deze zaak: iedereen kent plaatjes en filmpjes van u met het wapen in handen".

Direct na de overval zette de politie de achtervolging in. Het lukte de daders bij Broek in Waterland enkele vluchtauto's in brand te steken, maar hun poging om via een weiland te ontkomen faalde. Een van hen werd door agenten doodgeschoten, anderen werden opgepakt. Later volgden meer arrestaties, ook in het buitenland.

De officier van justitie noemde het eerder een wonder dat er geen omstanders of agenten zijn gedood op die dag. "Het is een traumatische ervaring geweest, ook voor ervaren politiemensen."

Een reconstructie:

Zo ging de overval in Amsterdam-Noord van begin tot eind

De rechter achtte niet bewezen dat de daders veelvuldig gericht hebben geschoten op de politie. Hoewel agenten dat direct na de wilde achtervolging wel verklaarden, hielden de daders tijdens de rechtszaak vol dat er alleen in de lucht was geschoten om af te schrikken.

Slechts in één geval achtte de rechter het bewezen dat er inderdaad gericht was geschoten op achtervolgende agenten. In andere gevallen was daar geen forensisch bewijs voor. Mogelijk, redeneerde de rechter, was dat door de paniek en het slechte weer wel zo ervaren door de agenten.

De rechtbank kende het edelmetaalbedrijf een schadevergoeding van 200.000 euro toe, het eigen risico bij de verzekering. Bedreigde medewerkers van het bedrijf krijgen elk 1500 euro. Meerdere agenten krijgen ook een schadevergoeding, drie van hen kregen een bedrag van 10.000 euro toegewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl