NOS Wielrennen

Ongenaakbare Kopecky wint 'Vlaanderen' opnieuw, Vollering pakt tweede plaats

Kopecky soleert soeverein naar tweede zege op rij in Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen is voor het tweede jaar op rij gewonnen door Lotte Kopecky. De 27-jarige Belgische van SD Worx, die eerder dit seizoen al Omloop Het Nieuwsblad en Nokere Koerse op haar naam schreef, kwam op pas haar vijfde koersdag van het jaar solo over de finish in Oudenaarde.

Nadat een lange ontsnapping van de 22-jarige Nieuw-Zeelandse Ally Wollaston, die op dik negentig kilometer van de meet het ruime sop koos, ten einde was gekomen, werd op 47 kilometer voor de finish duidelijk dat de 40-jarige Annemiek van Vleuten in haar laatste jaar in het profpeloton een derde zege na 2011 en 2021 op haar buik kon schrijven.

Van Vleuten kansloos na valpartij

Van Vleuten, de nummer twee van vorig jaar, kwam vlak voor de Koppenberg - een van de dertien hellingen die de vrouwen te verstouwen kregen - in een gootje terecht en ging met nog een paar rensters onderuit.

Van Vleuten verspeelt kansen in Ronde van Vlaanderen door val in aanloop naar Koppenberg

Doordat de ketting van haar fiets eraf lag, kostte het enige tijd voordat Van Vleuten haar weg weer kon vervolgen. De meute was gevlogen en de kansen voor de wereldkampioene verkeken in haar zestiende optreden in Vlaanderens Mooiste.

Voet aan de grond

Vlak voor de top van de steile Koppenberg kwam het vooraan letterlijk tot stilstand. Onder anderen Lorena Wiebes en Lotte Kopecky moesten met de voet aan de grond.

Marlen Reusser en Silvia Persico konden wel op het zadel door. Het duo kreeg even later alsnog gezelschap van Wiebes en Kopecky. Ook Lucinda Brand leek te kunnen aanpikken, maar moest toch passen.

Op de steile Koppenberg moeten zelfs de toppers in het vrouwenpeloton te voet

Omringd door drie rensters van de sterke SD Worx-formatie beperkte de Italiaanse UAE-renster Persico zich tot meerijden. Terwijl Reusser, vorige week de sterkste in Gent-Wevelgem, tempo maakte, haakte sprintster Wiebes af op de Taaienberg, terwijl de Zwitserse zelf haar kopwerk moest bekopen op de Oude Kruisberg.

Kopecky versnelt

Op de Oude Kwaremont, op 18 kilometer van de finish, versnelde Kopecky nog eens. Persico wilde van geen wijken weten, maar kon uiteindelijk toch niet meer het wiel houden van de sterke Belgische, die solo haar weg vervolgde en de overwinning in de twintigste vrouweneditie van de Ronde van Vlaanderen niet meer in gevaar zag komen.

In de sprint om de overige ereplaatsen snelde op een dikke halve minuut Demi Vollering naar de tweede plaats - in de Strade Bianchi waren begin maart de posities nog precies omgekeerd. De Italiaanse Elisa Longo Borghini finishte als derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl