Thomas Tuchel op het trainingsveld in München
NOS Voetbal

Tuchel in München direct onder vergrootglas: 'Het was nu of nooit voor Bayern'

  • Martijn Visscher

  • Martijn Visscher

Amper aangesteld, door de interlandperiode nog nauwelijks kunnen trainen, maar meteen met volle kracht vooruit. Voor Thomas Tuchel zijn bij Bayern München de weken van de waarheid aangebroken. "Hij is meer dan alleen een goede trainer."

Work, eat, sleep, repeat. Zo omschrijft Tuchel vrijdag voor de kraker tegen ex-club Borussia Dortmund de achtbaan waarin hij zich sinds vorige week bevindt. Op dinsdag wordt hij namelijk verrast door een telefoontje vanuit München en de rest is intussen geschiedenis. Na het congé van Julian Nagelsmann moet Tuchel Bayern aan felbegeerde prijzen helpen.

Nu of nooit

"Als Tuchel niet beschikbaar was geweest, dan was Nagelsmann nu nog trainer van Bayern. Daar ben ik heilig van overtuigd", zegt Kerry Hau. Hij volgt de club op de voet namens het Duitse Sport1 en weet hoe de hazen lopen in de absolute top van het voetbal.

"Het was nu of nooit voor Bayern. In 2018 was er ook al interesse, maar toen koos Tuchel voor Paris Saint-Germain, dat doortastender was. Bayern wilde niet nogmaals achter het net vissen, al vind ik wel dat de manier waarop Nagelsmann aan de kant is gezet, niet de schoonheidsprijs verdient."

Onder Nagelsmanns leiding blijkt Bayern met name in de Bundesliga soms aangeschoten wild. "Er valt dit seizoen geen peil te trekken op de prestaties. Tien van de 25 competitiewedstrijden werden niet gewonnen. Dat wordt hier simpelweg niet geaccepteerd. Daarom heeft de clubleiding ook ingegrepen", aldus Hau.

Pittige start

Ondanks de aanknopingspunten, die er vooral in de Champions League zijn geweest, moet Nagelsmann het veld ruimen. Opvolger Tuchel, die zijn voorganger in Augsburg ooit warm maakte voor het trainersvak, krijgt nu in korte tijd veel voor zijn kiezen: de topper tegen Borussia Dortmund, dinsdag SC Freiburg in de Duitse beker en later deze maand twee keer Manchester City.

Tuchel over Bayern-debuut tegen oude club Dortmund: 'Willen de koppositie heroveren'

"De eerste indrukken van Tuchel zijn positief", constateert Hau. "Hij zoekt veel het gesprek met spelers en weet wat hem te doen staat: iedereen voor zich winnen en meekrijgen in zijn ideeën. Bij Chelsea stapte Tuchel eerder ook tussentijds in en won hij de Champions League. Daar aast hij bij Bayern ook op."

In München ligt de lat bijzonder hoog, zo heeft ook Nagelsmann ondervonden. Tuchel heeft volgens Hau een pluspunt. "Hij heeft op topniveau bewezen met vedettes als Pierre-Emerick Aubameyang, Neymar en Kylian Mbappé om te kunnen gaan. Iedereen die met Tuchel heeft gewerkt de afgelopen jaren spreekt lovend over hem. Hij is meer dan alleen een goede trainer en dat heeft Bayern nodig."

Tuchel en Dortmund

Zaterdagavond zullen alle ogen gericht zijn op Tuchel, die het met Bayern opneemt tegen oude bekende Dortmund. De club waarmee hij in 2017 de DFB-Pokal in de wacht sleept en waar hij enkele dagen later op straat wordt gezet wegens onenigheid met de directie. Vooral na de aanslag op de spelersbus, voor het Champions League-duel met AS Monaco, ontstaat er verdeeldheid.

Dortmund, dat momenteel in de competitie een punt voorsprong heeft op Bayern, hoopt vurig op de eerste landstitel sinds 2012. Uitgerekend Tuchel wil daar een stokje voor steken. Hau verwacht niet dat het kampioenschap zaterdagavond al wordt beslist.

"Nee, dat is nog te vroeg. Ik denk dat het straks vooral aankomt op de wedstrijden tegen de, met alle respect, wat kleinere clubs. Het onderlinge treffen wordt heel interessant, maar niet doorslaggevend. Tuchel zal wel een pikstart verlangen. Dan keert de rust weer enigszins terug."

Nieuwe trainer Tuchel gepresenteerd bij Bayern München

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl