Julian Nagelsmann
NOS Voetbal

'Nagelsmann ontslagen bij Bayern München, Tuchel wordt opvolger'

Julian Nagelsmann is ontslagen bij Bayern München, zo melden het Duitse BILD en Kicker. Opvallend, daar de nog altijd maar 35-jarige trainer nog in de race was voor drie prijzen met der Rekordmeister. Wel raakte Bayern afgelopen zondag de koppositie in de Bundesliga kwijt aan Borussia Dortmund na een 2-1 nederlaag bij Bayer Leverkusen.

Sportief directeur van de club, Hasan Salihamidžić, liet zich al bijzonder kritisch uit na die nederlaag: "Dit is niet waar Bayern voor staat. Zo weinig drive, mentaliteit, assertiviteit: dat heb ik zelden meegemaakt."

Hoofdtrainer voor zijn 30ste

Nagelsmann was bezig aan zijn tweede seizoen bij Bayern. Vorig jaar pakte hij de titel, de tiende op rij voor Bayern in de Bundesliga. In de Champions League verloor het team teleurstellend in de kwartfinales van het Spaanse Villarreal en in de Duitse beker werd in de tweede ronde met liefst 5-0 verloren van Borussia Mönchengladbach.

Nagelsmann met Matthijs de Ligt

Dit seizoen werd twee weken geleden in de Champions League nog het sterrenensemble van Paris Saint-Germain verslagen, waardoor weer de kwartfinales werden bereikt. Tegenstander bij de laatste acht is Manchester City. Ook in de Duitse beker zit Bayern in de kwartfinales.

Toch was de leiding van Bayern niet tevreden over de trainer van Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch, Daley Blind en Noussair Mazraoui. Van de laatste tien wedstrijden in de Bundesliga werd maar de helft gewonnen.

Begin augustus gaf Florian Plettenberg, Bayern-volger voor het Duitse Sky, in gesprek met de NOS al aan dat Nagelsmann dit seizoen echt moest gaan leveren.

"Hij komt niet nog een keer weg met alleen het winnen van het kampioenschap. Bij Bayern wordt meer verlangd, met de Champions League als speerpunt. Het doel daarin is minimaal het halen van de halve finales, anders kan het weleens einde oefening voor hem zijn."

Julian Nagelsmann

Nu de elfde landstitel op rij in gevaar is en het winnen van de Champions League geen abc'tje wordt, heeft Bayern de banden met Nagelsmann in de interlandperiode verbroken.

In 2019 maakte hij de overstap van Hoffenheim naar RB Leipzig, twee seizoenen later maakte hij weer promotie, naar Bayern. Dat ging niet zonder slag of stoot. Bayern betaalde Leipzig maar liefst 25 miljoen euro om hun hoofdtrainer over te nemen en gaf Nagelsmann een vijfjarig contract.

Tuchel

Thomas Tuchel volgt Nagelsmann naar alle waarschijnlijkheid op. Hij werd eerder dit seizoen ontslagen bij Chelsea en stond daarvoor aan het roer bij Borussia Dortmund, op 1 april uitgerekend de volgende tegenstander van Bayern.

Niet lang daarna volgen de belangrijke duels met SC Freiburg (Duitse beker) en Manchester City (Champions League). Bayern, dat Tuchel in 2018 al eens naar München wilde halen, hapte nu wel toe, ten koste van Nagelsmann.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl