Royce de Vries, zoon van wijlen misdaadverslaggever Peter R. de Vries
NOS Nieuws

Nabestaanden blij met excuses: 'Ontbreken erkenning was drijfveer van mijn vader'

De familie van kroongetuige Nabil B. is blij met de excuses van minister Yesilgöz namens het kabinet voor de falende beveiliging rond Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en Reduan B. De mannen, die als respectievelijk vertrouwenspersoon, advocaat en broer een link hadden met de kroongetuige, werden tussen 2018 en 2021 vermoord.

In een reactie laat de familie weten "jarenlang geknokt te hebben om de waarheid naar boven te krijgen en erkenning voor het onrecht dat is aangedaan". Dankbaar voor de excuses, maar tegelijkertijd krijgen ze daar Reduan niet meer mee terug, schrijft de familie.

"Hetzelfde geldt voor Derk, Peter en onze vrije levens. Die pijn zal altijd blijven. Wij hopen dat de hervormingen van het systeem ervoor zorgen dat anderen behoed worden voor ons lot. Dat minister Yesilgöz-Zegerius de moed heeft om hiervoor erkenning te geven, daar waar anderen wegkeken, heeft ons diep geraakt en geeft ons hoop voor de toekomst."

'Hoge prijs moeten betalen'

De zoon van Peter R. de Vries, Royce de Vries, sluit zich aan bij het gevoel van B.'s familie. "Dit betekent meer voor mij dan ik aanvankelijk had gedacht", zegt De Vries tegen de NOS.

"Het ontbreken van erkenning was een belangrijke drijfveer van mijn vader om te doen wat hij gedaan heeft. Daar heeft hij een heel hoge prijs voor betaald." De Vries stelt dat de manier waarop de beveiliging in het Marengo-proces is toegepast "nooit meer mag gebeuren".

Jarenlang trokken Peter R. de Vries en de familie van de kroongetuige Nabil B. aan de bel bij het OM. Er werden noodkreten gestuurd, maar "toen keek men de andere kant op", zegt Royce de Vries.

"Mails werden niet of laat beantwoord. Ook door personen die nu nog in de top van het OM zitten, en dat steekt. Dat vind ik nog steeds pijnlijk."

Snoeihard rapport OVV

Begin deze maand publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een stevig rapport waarin stond dat de politie en het Openbaar Ministerie veel signalen hebben gemist voor de moorden op Reduan B., Wiersum en De Vries.

Minister Yesilgöz neemt alle aanbevelingen van de OVV over, zei ze vandaag. Zo is de regie voortaan in handen van één landelijke organisatie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Eerder lag die rol bij het wijdvertakte samenwerkingsverband van het Openbaar Ministerie, politie, inlichtingen- en veiligheidsdiensten en gemeentelijke overheden.

Het boek zal voor mij nooit helemaal dicht zijn.

Royce de Vries

Het OM zegt in een reactie op het nieuws de voorstellen van het kabinet voor een nieuw stelsel te zullen steunen. Dat de NCTV daarin nu de gezagsrol overneemt noemt het OM een goede zaak. "Het OM opereert nu met twee petten op, is verantwoordelijk voor de opsporing en vervolging én bewaken en beveiligen."

Die conclusie onderschrijft De Vries. "Het feit dat het OM niet meer verantwoordelijk gaat zijn voor de beveiliging is in deze zin heel logisch. Ze hebben een tegenstrijdig belang en die van de veiligheid is lang ondergesneeuwd geweest."

'Eerst zien, dan geloven'

Het hoofdstuk helemaal afsluiten kan De Vries nog niet. "Er is excuus gemaakt en er is een brief naar de Kamer waar goede plannen in zitten. Maar die plannen moeten goed doorgevoerd worden. Het ziet er hoopvol uit, maar we moeten nog belangrijke stappen zetten. Eerst zien, dan geloven", stelt De Vries.

De zoon van de vermoorde misdaadverslaggever vraagt zich hardop of hij het überhaupt ooit kan afsluiten. "Ik mis mijn vader nog steeds, daar moet ik iedere dag mee leven voor de rest van mijn leven. Dat zal altijd zo blijven. Het boek zal voor mij nooit helemaal dicht zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl