Van der Burg voor een herdenking van Derk Wiersum (2019)
NOS Nieuws

OM-baas heeft spijt van reactie op OVV-rapport: 'Niet de juiste woorden gebruikt'

OM-chef Gerrit van der Burg heeft spijt van hoe hij heeft gereageerd op het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de drie moorden rond het Marengo-proces. Daarin staat dat de politie en het Openbaar Ministerie veel signalen hebben gemist voorafgaand aan de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., B.'s advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries.

In een eerste reactie zei procureur-generaal Van der Burg vorige week bij Nieuwsuur dat er "stoïcijns moet worden doorgegaan met het bestrijden van het nietsontziende criminele milieu en het meedogenloze geweld". Verder zei hij dat hij niet zou stoppen als voorzitter van het College van procureurs-generaal.

Onder meer Peter Schouten en Onno de Jong, de advocaten van Nabil B., waren niet te spreken over de eerste reactie van het OM. Ze noemden de reactie van Van der Burg "volstrekt toondoof", meldde de Volkskrant vorige week. Bij Op1 eisten de advocaten toen ook het vertrek van topmensen bij het OM.

'Gemotiveerd om lessen te trekken'

"In de media heb ik door mijn reactie onvoldoende recht gedaan aan het verdriet van de nabestaanden, wat me spijt", zegt Van der Burg nu. De hoogste man van het OM noemt de constatering dat de "verantwoordelijkheid voor beveiliging" van het OM de moorden niet heeft kunnen voorkomen "uiterst pijnlijk".

"Daarnaast is door mijn toedoen het beeld ontstaan dat het OM niet wenst te reflecteren en te leren", vervolgt hij. "Ik heb daarbij niet de juiste woorden gebruikt. Dat betreur ik, want ik vond en vind dat er fouten zijn gemaakt. Het OM is zeer gemotiveerd om lessen te trekken en onderschrijft de aanbevelingen van de OVV."

Recent aangetreden

De aanbevelingen van de OVV zal Van der Burg "niet persoonlijk ter hand nemen". "Onder leiding van een recent aangetreden procureur-generaal wordt met grote urgentie en nieuwe bemensing een programma gestart waarin de actiepunten verder worden uitgewerkt", zegt Van der Burg.

Hij is nu aan zijn tweede, en laatste, voorzitterstermijn bezig. Een collegevoorzitter mag twee keer voor drie jaar worden benoemd. In april 2020 werd hij voor het laatst benoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl