NOS Nieuws

Aantal uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten kan worden uitgebreid

  • ANP
    Gratis menstruatieproducten bij kringloopwinkel Emmaus Overvecht.

Er kunnen de komende tijd duizend extra uitgiftepunten komen van gratis menstruatieproducten. Het kabinet gaat daar 2 miljoen voor beschikbaar stellen, schrijft minister Carola Schouten (ChristenUnie) voor Armoedebeleid aan de Kamer.

Ook maakt Schouten bekend dat de Stichting Voedselvangnet, het Rode Kruis en het Armoedefonds in totaal 15,8 miljoen euro krijgen om meer voedingsmiddelen maar ook, kleding en schoolspullen te kunnen verspreiden.

Het aantal uitgiftepunten van gratis menstruatieproducten kan uitbreiden van 1500 naar 2500, denkt Schouten.

Een meerderheid in de Kamer drong begin deze maand aan op meer actie van het kabinet om armoede te bestrijden. Het CPB zei toen dat volgend jaar bijna een miljoen mensen onder de armoedegrens raken als er geen nieuw steunbeleid komt voor die groep.

'Belemmerend'

Eind vorig jaar drong de Kamer aan op meer gratis menstruatieproducten voor mensen met een laag inkomen. Schouten zei toen dat menstruatiearmoede "heel belemmerend" kan werken, "met name voor jonge vrouwen". "Als ze die producten niet meer kunnen betalen, kan dat bepalen of ze nog mee kunnen doen."

Er zijn al veel gemeenten die gratis menstruatieproducten aanbieden, bijvoorbeeld in buurthuizen, middelbare scholen en voedsel- en kledingbanken. In het najaar van 2022 opende het Armoedefonds in Utrecht het duizendste ophaalpunt voor gratis menstruatieproducten. Eén op de tien vrouwen en meisjes komt soms geld te kort om deze producten te kopen, zei een woordvoerder van het Armoedefonds.

Bij de opening van het afhaalpunt in Utrecht merkten ze dat er veel behoefte is aan de gratis middelen:

En dat is 1000: steeds meer uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl