NOS Nieuws

Armoedefonds opent duizendste uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten

Vandaag opende het Armoedefonds in Utrecht het duizendste ophaalpunt voor gratis menstruatieproducten. Die zijn hard nodig, zegt de organisatie, want 1 op de 10 vrouwen en meisjes heeft weleens geen geld om menstruatieproducten te kopen. "Daardoor gaan ze bijvoorbeeld niet naar school, en dat is heel zorgelijk", zegt een woordvoerder.

In september vorig jaar waren er nog zo'n tweehonderd ophaalpunten van het Armoedefonds, dat aantal is inmiddels vervijfvoudigd. Daarmee denkt het Armoedefonds meer dan 60.000 meisjes en vrouwen te bereiken. De organisatie denkt aan het einde van dit jaar op zo'n dertienhonderd tot veertienhonderd punten te zitten.

"De vraag neemt enorm toe, we zien dat steeds meer scholen en andere locaties ons weten te vinden", aldus een woordvoerder. De hoge inflatie en energielasten spelen daar een grote rol in. "Ook de middeninkomens komen in de problemen."

Bij de opening van het ophaalpunt waren mensen enthousiast:

En dat is 1000: steeds meer uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten

De ophaalpunten zijn op plekken gevestigd waar mensen er makkelijk bij kunnen en waar ze het hardst nodig zijn. Plekken als scholen, bibliotheken en buurthuizen. Maar ook bij voedselbanken en kringloopwinkels, zoals de kringloopwinkel in de Utrechtse wijk Overvecht, waar het duizendste punt zijn deuren opende.

Omdat schaamte rondom de menstruatie nog steeds een rol speelt volgens het Armoedefonds, zijn de producten in speciale kastjes gestopt waar iemand anoniem bij kan. "Ook hebben we er expres gezorgd voor een breed aanbod. Van maandverband en tampons tot menstruatiecups. En van huismerk tot duurzame merken. Zo is er voor iedereen wat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl