Summer McIntosh
NOS Sport•

Pas 16-jarige Canadese McIntosh zwemt tot haar eigen verbazing wereldrecord

Ze is pas zestien jaar, maar Summer McIntosh heeft nu al een wereldrecord op haar naam staan. De Canadese zwemster tikte de 400 meter vrije slag aan in 3.56,08.

McIntosh zwom het record op de Canadese trials. Ze dook 0,32 seconde onder het oude record van de Australische Ariarne Titmus.

"Ik huil niet vaak, maar dit wereldrecord... Ik had niet gedacht dat het vandaag al mogelijk zou zijn", zei een emotionele McIntosh tegen CBC Sports.

"Het is absoluut ongelooflijk. Ik reageer niet vaak emotioneel, maar dit is pure euforie voor mij. Ik heb de afgelopen jaren volledig gewijd hieraan, om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Maar ik had nooit kunnen dromen dat ik dit nu al zou kunnen bereiken."

Twee jaar geleden op de Olympische Spelen werd McIntosh nog vierde op de 400 meter vrije slag. Het goud ging daar naar Titmus. Op het WK van vorig jaar in Boedapest zwom McIntosh naar goud op de 200 meter vlinderslag en de 400 meter wisselslag.

Niet de jongste ooit

McIntosh, die in augustus 17 jaar wordt, is overigens bij lange na niet de jongste zwemster ooit met een wereldrecord. De Zuid-Afrikaanse Karen Muir was in 1965 pas 12 jaar, 10 maanden en 25 dagen toen ze het wereldrecord op de 100 meter rugslag verbeterde. Muir scherpte nog veertien andere wereldrecords aan, voordat ze al op zestienjarige leeftijd stopte.

Michael Phelps, de succesvolste olympiër aller tijden, zwom zijn eerste wereldrecord op 15-jarige leeftijd. De Amerikaan is daarmee de jongste mannelijke zwemmer met een wereldrecord. In totaal kwam Phelps in zijn carrière tot 37 wereldrecords: 29 individueel en acht op de estafette.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl