NOS SportAangepast

Ook nog brons Steenbergen op slotdag WK kortebaan, bijrol De Waard en Toussaint

Marrit Steenbergen heeft op de slotdag van de WK kortebaan in Melbourne brons gewonnen op de 200 meter vrije slag. Voor de 22-jarige Steenbergen is het al de vierde medaille deze week: een keer goud en drie keer brons.

Marrit Steenbergen met haar bronzen medaille op de slotdag

De Nederlandse estafettevrouwen zwommen in de finale van de 4x100 meter wisselslag een Nederlands record, maar eindigden daarmee niet op het podium: vierde.

Sterk eindschot Steenbergen

Steenbergen, wereldkampioene op de 100 meter wisselslag, had zich als snelste geplaatst voor de finale. In die finale vertrouwde ze op haar eindschot. Een groot deel van de race lag ze vierde, maar in de laatste 50 meter schoof ze nog een plekje op en tikte ze aan in 1.52,28.

De wereldtitel ging naar Siobhan Haughey uit Hongkong. Een echte verrassing was dat niet, want Haughey was titelverdediger en wereldrecordhouder. Met 1.51,65 bleef ze ver verwijderd van haar wereldrecord (1.50,31), maar dat was wel ruim voldoende om de Canadese Rebecca Smith voor te blijven.

Smith was uiteindelijk slechts 0,04 seconde sneller dan Steenbergen.

In de onderstaande video's blikken Marrit Steenbergen en bondscoach Mark Faber terug op het WK in Melbourne. Een WK met hoogtepunten, maar ook een paar tegenvallers.

Maaike de Waard en Kira Toussaint konden geen hoofdrollen spelen. De Waard werd zevende in de finale van de 100 meter vlinderslag en Toussaint achtste in de finale van de 200 meter rugslag.

Kaylee McKeown won, net als tijdens de Spelen in Tokio, na de 100 meter rug ook de 200 meter rug. De Australische lag lang op koers om haar wereldrecord te verbeteren, maar met 1.59,26 bleef ze daar 0,32 van verwijderd.

Meilutyte na acht jaar weer wereldkampioene kortebaan

Ruta Meilutyte was net als in 2012 en 2014 de beste op de 50 meter schoolslag. De Litouwse had in de halve finales het wereldrecord op 28,37 gezet, maar was in de finale een fractie langzamer: 28,50.

De Litouwse schoolslagspecialiste Ruta Meilutyte

Het was de vierde wereldtitel kortebaan voor Meilutyte, die ook twee wereldtitels langebaan op haar palmares heeft. Het hoogtepunt van haar loopbaan beleefde ze in 2021 toen ze in Londen als 15-jarige olympisch goud won op de 100 meter schoolslag.

In 2019 werd Meilutyte voor twee jaar geschorst omdat ze drie keer een dopingcontrole had ontlopen en leek haar loopbaan voorbij. In januari begon ze weer te trainen met de Litouwse selectie en een paar maanden later won ze goud en brons bij de WK in Boedapest.

Le Clos is terug aan de top

Zwemmer Chad le Clos heeft bij de WK kortebaan in Melbourne opnieuw laten zien terug te zijn van weggeweest. Na het goud op de 200 meter vlinderslag veroverde hij ook de wereldtitel op de 100 meter vlinderslag. De 30-jarige Le Clos veroverde in 2010 zijn eerste kortebaantitel.

Daarna werd hij olympische kampioen en veroverde hij nog dertien wereldtitels (negen kortebaan), maar sinds 2018 had hij geen grote prijs meer gewonnen.

De Zuid-Afrikaan Chad Le Clos met zijn WK-goud op de 100 meter vlinderslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl