Maaike de Waard
NOS SportAangepast

Estafettezwemsters vijf tellen (!) sneller dan Nederlands record; geen WK-medaille

De Nederlandse estafettezwemsters zijn bij de WK kortebaanzwemmen in Melbourne als vierde geëindigd in de finale van de 4x100 meter wisselslag. Kira Toussaint, Tes Schouten, Maaike de Waard en Marrit Steenbergen haalden het uiterste uit zichzelf en kwamen tot een razendsnelle tijd van 3.47,70.

Dat was een verbetering van het Nederlands record, vannacht gezwommen in de series, met liefst 5,25 seconden. Het goud ging naar de Amerikaanse vrouwen, die met 3.44,35 een wereldrecord zwommen. Australië werd tweede, Canada derde.

Bij de mannen eindigde de afsluitende estafette helemaal spectaculair.

Record in ochtendsessie

In de ochtendsessie hadden De Waard, Schouten, Kim Busch en Valerie van Roon het Nederlands record op de 4x100 meter wisselslag verbeterd. In de series zwommen zij een tijd van 3.52,95 en waren daarmee 1,02 seconde sneller dan de toptijd die een jaar geleden werd gezwommen.

In de onderstaande video's blikken Marrit Steenbergen en bondscoach Mark Faber terug op het WK in Melbourne. Een WK met hoogtepunten, maar ook een paar tegenvallers.

De Waard (100 vlinder), Toussaint (200 rug) en Steenbergen (200 vrij) zwommen op de slotdag van de WK ook individueel een finale. Voor Steenbergen leverde dat een bronzen medaille op. Zij keert met vier medailles (een gouden en drie bronzen) huiswaarts.

Australië en VS delen goud én wereldrecord

De estafettemannen slaagden er niet in om de finale van de 4x100 meter wisselslag te bereiken. Stan Pijnenburg, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje en Kenzo Simons lieten met 3.28,61 de elfde tijd noteren. De topacht bereikte de eindstrijd.

Die finale liep uit op een spektakelstuk: na een meeslepende driestrijd tussen Australië, de Verenigde Staten en Italië kwam het aan op millimeters. Titelverdediger Italië keerde als eerste, maar uiteindelijk ging het om Australië (Cooper, Yong, Temple en Chalmers) en de Verenigde Staten (Fink, Murphy, Julian en Smit) voor de winst.

Wat bleek, beide slotzwemmers tikten aan in exacte dezelfde tijd: 3.18,98. En dat betekent dat het WK-goud én het wereldrecord voortaan gedeeld wordt door twee ploegen.

Het oude record (3.19,16) werd dertien jaar geleden, in 2009 in Sint-Petersburg, gezwommen door de Russische zwemmers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl