Ralph Hamers
NOS NieuwsAangepast

Ralph Hamers weg als topman bij Zwitserse bank UBS

De Nederlander Ralph Hamers treedt terug als topman van de Zwitserse bank UBS. De 57-jarige bankier wordt vanaf 5 april opgevolgd door de Zwitser Sergio Ermotti, die voor Hamers ook al negen jaar aan het roer stond bij de grootste bank van Zwitserland. Hij leidde de bank toen door de nasleep van de financiële crisis. De Nederlander blijft nog wel aan als adviseur tijdens de overgangsperiode.

De wisseling van de wacht gebeurt naar aanleiding van de overname door UBS van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse. Hamers zegt het spijtig te vinden dat hij UBS moet verlaten, maar "de omstandigheden zijn veranderd op een manier die niemand had verwacht". Volgens een verklaring van UBS speelde Hamers een belangrijke rol bij de totstandkoming van die overname, onder "buitengewone omstandigheden".

'Zwitserse oplossing'

President-commissaris Colm Kelleher zegt vorige week maandag voor het eerst gebeld te hebben met Ermotti om te polsen of hij interesse had in de functie. Volgens Kelleher kent Ermotti de Zwitserse bankensector door en door.

Hamers zegt daarvoor begrip te hebben. "Ik ben realistisch, dingen zijn veranderd. Dit zijn twee grote Zwitserse banken die moeten worden samengevoegd, voor de stabiliteit van de Zwitserse financiële wereld. Het is heel belangrijk voor Zwitserland."

Kelleher spreekt tegen dat Hamers per se vervangen moest worden door een Zwitser. "Dit is geen Zwitserse oplossing, maar een wereldwijde oplossing. Veel van onze klanten zitten buiten Zwitserland. We moeten twee grote banken samenvoegen. Sergio heeft hier veel ervaring mee. Dat hij Zwitser is, is fijn. Maar het was niet bepalend voor de beslissing."

"Deze beslissing zegt niks over de kwaliteiten van Ralph", voegt Kelleher toe. "We hebben alleen een beter paard gevonden."

Witwasaffaire

Hamers was van 2013 tot 2020 topman van ING. Onder zijn leiding kwam de Nederlandse bank meermaals onder vuur te liggen, onder meer door een witwasaffaire die leidde tot een schikking van 775 miljoen euro tussen ING en het Openbaar Ministerie. Vanwege die kwestie wordt hij persoonlijk strafrechtelijk vervolgd.

Ook over zijn salaris was ophef. ING wilde dat in 2018 met 50 procent verhogen naar ruim 3 miljoen euro per jaar. Het bericht leidde tot veel discussie, waarop het voorstel werd ingetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl