Hakim Ziyech na de 2-0 overwinning op België in Qatar
NOS Voetbal

'WK-succes maakte einde aan discussie over Marokkaanse spelers met dubbel paspoort'

  • Samira Jadir

    correspondent Marokko

  • Samira Jadir

    correspondent Marokko

In Marokko wordt al weken reikhalzend uitgekeken naar de vriendschappelijke interland tegen Brazilië die vanavond (23.00 uur Nederlandse tijd) in het Ibn Batouta-stadion in Tanger wordt gespeeld. De Goddelijke Kanaries tegen de Leeuwen van de Atlas. De eerste grote internationale wedstrijd na het WK-succes van afgelopen winter in Qatar.

Toen de halve finales werden gehaald door van Portugal te winnen, verkeerde het hele land in een overwinningsroes die telkens weer een beetje terug keert als het nationale team speelt.

Maar voor de Marokkanen was er niet alleen de vreugde van de onverwachte vierde plaats in Qatar. Het WK-succes heeft met name de beeldvorming over de Marokkaanse spelers met een dubbele nationaliteit sterk veranderd.

"Elke keer als een Marokkaanse speler met een dubbel paspoort ervoor kiest om voor Marokko uit te komen, ontstaan er discussies over loyaliteit. De keuze van Hakim Zyech in 2015 om voor Marokko te willen spelen is daar een voorbeeld van," zegt antropoloog Soukaina Chakkour.

"Voor het WK hoorde je hier ook regelmatig dat er aan de inzet van deze spelers werd getwijfeld. 'Hun shirtjes worden nooit nat,' werd er dan gezegd. Ook waren er op sociale media discussies over de vraag waarom deze spelers geen Darija of Tamazight spreken."

De Marokkaanse WK-selectie bij terugkeer in Rabat

Volgens Chakkour is het inmiddels een doodzonde om in Marokko te twijfelen aan de loyaliteit van de spelers met dubbele nationaliteit. Juist deze spelers zijn nu overal terug te vinden in het Marokkaanse straatbeeld op reclameborden van automerken en telecombedrijven. En ze worden ook ingezet als rolmodellen. Volgens sportjournalist Hamza Hachlaf is dit een goede zaak.

"Marokkaanse voetballers worden nu ingezet voor goede doelen. Ze hebben recent nog een gevangenis in Salé en een kindertehuis in Tanger bezocht. Dat is ongebruikelijk. Voorheen werd dit niet gedaan door de spelers", aldus Hachlaf.

Steun voor Hakimi

Dat de voetballers immens populair zijn, is ook terug te zien in de manier waarop er in Marokko gereageerd werd op de verkrachtingszaak die er in Frankrijk is aangespannen tegen sterspeler Achraf Hakimi. Chakkour: "Hoewel het onderzoek nog loopt, kan hij rekenen op flinke steun van het Marokkaanse publiek. Veel Marokkanen zijn ervan overtuigd dat het gaat om een complot dat is gesmeed door Frankrijk."

Achraf Hakimi

Bondscoach Walid Regragui heeft na de aanklacht ook laten weten dat hij Hakimi steunt: "Wij staan achter hem totdat het tegendeel bewezen is." Hakimi is dan ook gewoon onderdeel van de selectie die het op gaat nemen tegen Brazilië. Het is alleen niet zeker of de PSG-speler in actie gaat komen omdat hij nog herstellende is van een blessure.

Volgens Chakkour mag de betekenis van het WK-succes voor de Marokkaanse bevolking niet worden onderschat. "Je zag een land dat zich voor even bevrijd had van de naschokken van de coronapandemie, de prijsstijgingen, de werkeloosheid en de alledaagse zorgen. De vreugde was niet alleen intens, maar vooral ook oprecht."

De spelers van Marokko op de training

Het stadion in Tanger is helemaal uitverkocht. Op de zwarte markt zijn er nog kaartjes in omloop voor tussen de 500 en 1.000 euro. Of er supporters zijn die het ervoor hebben om zulke exorbitante bedragen uitgeven, is niet duidelijk. Voor Hachlaf is dit in ieder geval geen optie. Zelf was hij te laat om een kaartje te kunnen bemachtigen.

Ondertussen zet de Marokkaanse overheid in een aantal steden bussen in om de supporters gratis naar Tanger te brengen. Iets dat voor het wereldkampioenschap weinig werd gedaan. Marokko wil serieus genomen worden als voetballand en heeft samen met Portugal en Spanje een gooi gedaan om het WK in 2030 te organiseren. Als dat lukt, gaat een langgekoesterde droom van Marokko in vervulling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl