NOS Wielrennen

Roglic pareert aanval Evenepoel op slotklim en wint vijfde etappe in Catalonië

Roglic pareert aanval Evenepoel op slotklim en wint vijfde etappe in Catalonië

Primoz Roglic heeft na een prachtig duel met Remco Evenepoel de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Sloveen behoudt met zijn tweede ritzege ook de leiding in het algemeen klassement.

De vijfde rit in Noord-Spanje voerde over 176,5 kilometer van Tortoso naar Lo Port, waar een fotogenieke slotklim vol haarspeldbochten wachtte. Roglic was als leider aan de etappe begonnen, met welgeteld 0 seconden voorsprong op Evenepoel. Na een fascinerend gevecht kwam de Jumbo-Visma-renner zes seconden voor zijn Belgische rivaal over de finish.

Vijf Spanjaarden, een Fransman en een Ethiopiër

De vlucht van de dag bestond uit vijf Spanjaarden, een Fransman en een Ethiopiër. Ibaí Azurmendi, Pablo Castrillo, José Félix Parra, Julen Amézqueta, Héctor Carretero, Guillaume Martin en Tsgabu Grmay reden het grootste deel van de dag op kop, met een maximale voorsprong van een minuut op vijf.

Van die voorsprong was nog maar een minuutje over toen de kopgroep op tien kilometer van de finish begon aan de steile slotklim: Lo Port, 8,4 kilometer lang à bijna 9 procent.

Grmay ging er meteen vandoor en sloeg een gaatje met zijn medevluchters, maar vier kilometer later was het Ethiopische feestje al voorbij en was het tijd voor de strijd der favorieten.

Roglic vs. Evenepoel

Er ontstond een kopgroep met Roglic en Evenepoel, en Marc Soler en João Almeida als figuranten. De Belg oogde sterker en versnelde een paar keer, waarbij Roglic steeds wist te volgen.

Op 300 meter van de finish leek Evenepoel de beslissende aanval te plaatsen, maar Roglic kwam opnieuw terug, ging over de Belg heen en werd de winnaar van het kat-en-muisspel.

Almeida kwam op 12 seconden als derde over de finish en steeg daardoor ook naar de derde plek in het klassement. Roglic heeft, met dank aan de bonificatieseconden, nu 10 seconden voorsprong op Evenepoel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl