NOS Wielrennen

'Balende' Evenepoel pakt in Catalonië eerste zege van het seizoen

De derde etappe van de Ronde van Catalonië, die na een trip door de Pyreneeën bergop finishte in La Molina, is een prooi geworden voor wereldkampioen Remco Evenepoel.

De renner van Soudal-QuickStep was na een dag met 4.000 hoogtemeters in de sprint sterker dan Primoz Roglic, met wie de Belg zich in de slotfase had losgemaakt.

Evenepoel pakt in Catalonië eerste zege 2023: hij is Roglic te snel af

Evenepoel won vorig jaar niet alleen de WK-wegwedstrijd, hij won met Luik-Bastenaken-Luik zijn eerste monument en met de Ronde van Spanje zijn eerste grote ronde. De ritzege in Catalonië was zijn eerste individuele zege van dit jaar.

Richard Carapaz gooide al vroeg de knuppel in het hoenderhok. De olympisch kampioen, die dinsdag niet met de besten mee omhoog kon, kreeg zes man mee, van wie uiteindelijk alleen Maxim Van Gils en Guillaume Martin overbleven. Zij zetten zich gedrieën aan de slotklim van 12 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3% en het lastigste gedeelte in het begin.

Snode plannen

Aan de voet was van de maximale voorsprong van vijf minuten op het peloton nog maar zo'n 30 seconden over. Dat was vooral het gevolg van het gesleur van de mannen van Evenepoel, die kennelijk met snode plannen aan de start van de 181 kilometer lange etappe was verschenen.

Terwijl het restant van het peloton naderbij kwam, probeerde Carapaz er nog eens vandoor te gaan. De 28-jarige Ecuadoriaan, in 2019 winnaar van de Giro d'Italia en twee jaar later derde in de Tour de France, kreeg Van Gils mee. De Belg vertoefde even in het wiel van Carapaz, nam toen zelf de benen, maar werd spoedig opgeslokt door de meute.

Aanval Evenepoel

Met nog een kleine 5 kilometer voor de wielen kwam de verwachte aanval van Evenepoel. Roglic vond in zijn leiderstrui als enige het wiel van de wereldkampioen. Er volgde een korte afdaling die de achtervolgers benutten om weer in de buurt van het duo te komen. Maar erbij kwamen ze niet.

In het laatste stukje omhoog moest Roglic, die maandag naar de winst sprintte in de eerste etappe, passen toen Evenepoel de eindsprint inzette. Ondanks de winst baalde Evenepoel lichtjes. Met een veelzeggende grijns: "Jammer dat ik de jongerentrui droeg. Ik wilde namelijk een foto met de regenboog. Ach, dan maar in de volgende koers."

Roglic, de kopman van Jumbo-Visma, gaf twee seconden toe op zijn rivaal. Dat was precies genoeg om de leiding in het klassement te behouden, zij het met nul seconden voorsprong. De rittenkoers in Noord-Spanje duurt nog tot en met zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl