Museum Escher in het Paleis aan het Lange Voorhout in Den Haag
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Herdenkingsmonument in Den Haag voor trans-Atlantisch slavernijverleden

In Den Haag komt een herdenkingsmonument voor het trans-Atlantisch slavernijverleden. Met dit monument wordt alleen het trans-Atlantische slavernijverleden herdacht, en niet de andere gevolgen van de koloniale geschiedenis.

Dat was wel het advies van de Haagse kunstinstelling Stroom, die in opdracht van de gemeente onderzoek deed naar het oprichten van een herdenkingsmonument over het Haagse slavernijverleden. Het monument komt te staan op het Lange Voorhout. Met die keuze gaat de gemeente wel mee in het advies van Stroom.

Volgens de commissie is het Lange Voorhout een zichtbare en bereikbare plek voor de bevolking. Ook heeft de plek volgens de commissie grote symbolische waarde. Vanaf hier zijn namelijk zowel de bestuurlijke macht als de koninklijke macht te zien, die volgens Stroom "beide (in)direct verantwoordelijk" zijn voor het Haagse slavernijverleden.

Vanaf het Lange Voorhout zijn het Binnenhof en het Torentje zichtbaar. Bovendien ligt het Lange Voorhout vlak bij het voormalige winterpaleis van koningin Emma en het koninklijk werkpaleis Noordeinde.

Kunstinstelling Stroom had geadviseerd om het slavernijverleden en andere gevolgen van de koloniale geschiedenis als geheel te laten samenkomen in één monument. Na de afschaffing van de slavernij werden bijvoorbeeld Hindoestaanse en Indonesische contractarbeiders naar de plantages gehaald.

Met een gezamenlijk monument kunnen alle groepen die in de voormalige koloniale gebieden hebben gestreden voor vrijheid een plek krijgen, stelde Stroom. Het gaat dan onder meer om Indonesië, Suriname, het Caribisch deel van het Koninkrijk, maar ook om landen als Zuid-Afrika, Brazilië en Sri Lanka.

'Unieke positie van de slachtoffers'

Maar verantwoordelijk wethouder Mariëlle Vavier gaat hier niet in mee. Ze zegt veel waardering te hebben voor het advies van de commissie, maar één monument voor het hele koloniale verleden zou volgens haar geen recht doen aan de "unieke positie van de slachtoffers van de trans-Atlantische slavenhandel en de Caribische slavernij".

Het doel van het monument is volgens Vavier "dat alle slachtoffers en nazaten kunnen herdenken in gezamenlijkheid". "Het monument is een mooie volgende stap op de lange weg die we nog met elkaar moeten afleggen naar verwerking en herstel."

De wethouder verwacht dat het realiseren van het monument binnen het aankomende herdenkingsjaar voor het slavernijverleden mogelijk is. Dat loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024.

Advertentie via Ster.nl