Mark Rutte bij de EU-top in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Rutte roept top kabinet bijeen voor extra overleg over verkiezingsnederlaag

Premier Rutte heeft de vicepremiers van D66, CDA en ChristenUnie gevraagd voor een apart beraad over de verkiezingsnederlaag bij de Provinciale Statenverkiezingen. De BoerBurgerBeweging (BBB) won in alle provincies en alle coalitiepartijen verloren.

De bijeenkomst is dinsdag, zo bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) een bericht van De Telegraaf. Het gesprek gaat niet alleen over het wel of niet aanpassen van de door de BBB fel bekritiseerde stikstofplannen. "We gaan ook praten over alle signalen die er zijn, te lezen in de verkiezingsuitslag over de brede onvrede in de samenleving", zegt Rutte vanuit Brussel.

Ook zal het afhaken van de burgers bij de Haagse politiek worden besproken, zoals ook uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt.

Voor het gesprek zijn vicepremier Kaag van D66, Hoekstra van het CDA en Schouten van de ChristenUnie uitgenodigd. Het gesprek is hoogstwaarschijnlijk op het ministerie van Algemene Zaken, het kantoor van premier Rutte.

Premier Rutte was vandaag in Brussel voor een Europese top, na afloop wilde hij weinig kwijt over het aangekondigde overleg:

Rutte: coalitie is niet in gevaar

De RVD benadrukt dat geen van de partijen heeft gevraagd om het regeerakkoord open te breken, wat zou betekenen dat de in 2021 op papier gezette afspraken aangepast moeten worden.

Het CDA, dat veel verloren heeft, heeft tot nu toe vooral gezegd dat "het anders moet", maar het is nog niet duidelijk hoe.

Na de monsteroverwinning van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag 15 maart is de verkiezingsnederlaag al besproken in de ministerraad van afgelopen vrijdag en dinsdag bij een aparte vergadering van bewindslieden. Rutte zei op de wekelijkse vergadering dat het kabinet wilde luisteren naar "de schreeuw naar Den Haag". "We zullen niet doof zijn", aldus Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl