Ook UEFA vertrouwt gang van zaken bij Barcelona niet meer en onderzoekt 'omkoping'
Terwijl het oppermachtige eerste elftal het record van honderd punten in een seizoen kan verbreken, houdt vooral wat er bij Barcelona achter de schermen gebeurt de gemoederen in Spanje flink bezig.
Zelfs de UEFA heeft nu een onderzoek ingesteld naar vermeende omkopingspraktijken van de Catalanen. Tussen 2001 en 2018 zouden er stelselmatig scheidsrechters zijn omgekocht, waarmee een bedrag van in totaal 6,5 miljoen euro zou zijn gemoeid.
Dat kan er nog wel bij, na alle duistere praktijken rond Financial Fair Play en de slepende zaak rond Neymar.
"Het probleem dat nu speelt, is het ergste dat ik me kan herinneren", zei La Liga-voorzitter Javier Tebas onlangs in Vamos. "Er zijn betalingen geweest van Barcelona aan de vice-voorzitter van de scheidsrechterscommissie, José María Enríquez Negreira."
De reputatie van het voetbal staat op het spel. Ik schaam me.
In Barcelona wuiven ze alle geruchten resoluut weg. Oud-speler Gerard Piqué is er bijvoorbeeld heilig van overtuigd dat er nooit een cent betaald is en noemt zijn elftal in de betreffende periode simpelweg superieur. Barcelona won alles wat er te winnen viel.
Mysterieuze envelop
Maar het wordt de laatste weken steeds gekker. Nu is er in de kluis van de onlangs overleden oud-bestuurder Josep Contreras een brief gevonden met mogelijk nieuwe bewijzen. Op de envelop staat 'Open alleen in het geval dat ons het grootste ongeluk treft'.
En de media smullen er uiteraard van. Het Madrileense El País publiceerde de uitgelekte handgeschreven krabbels al, waarin zou worden verwezen naar voormalig voorzitters Sandro Rosell en Josep Maria Bartomeu.
Real Madrid heeft zich als 'gedupeerde partij' inmiddels aangesloten bij de officiële aanklacht van het Openbaar Ministerie. Justitie heeft de zaak in handen gelegd van een afdeling die is gespecialiseerd in corruptiebestrijding.
Supporters van tegenstanders keren zich eveneens steeds feller tegen de koploper van La Liga. Bij Athletic Club werd anderhalve week geleden demonstratief met monopolygeld gegooid.
"Ik ben verrast door de vijandige omgeving en het maakt me verdrietig", liet Barcelona-trainer en clubicoon Xavi daarop weten. "Ik denk dat op voorhand oordelen niet goed is voor de samenleving."
Praktisch failliet
Onder het bewind van de eind 2020 teruggekeerde voorzitter Joan Laporta probeert Barcelona uit het sportieve en vooral financiële dal te kruipen.
Er werden langdurige media- en marketingcontracten afgesloten, om op korte termijn inkomsten te genereren voor dure aankopen. Terwijl de club praktisch failliet was verklaard, werd afgelopen zomer de ene na de andere topaankoop gepresenteerd.
Door grove investeringen in Raphinha, Jules Koundé en Robert Lewandowski krijgt het elftal vorm, maar de sportieve opmars doet niets af aan de uitstraling van de club die inmiddels hevig onder alle aantijgingen te lijden heeft.
Tegenaanval: laster
Barcelona heeft inmiddels vijf journalisten en diverse media aangeklaagd vanwege laster.
"Er vinden felle aanvallen plaats die niets van doen hebben met de werkelijkheid, met als doel het imago van onze club te beschadigen. Je kunt er zeker van zijn dat het bestuur dat ik mag voorzitten zich op alle manieren zal verdedigen", brieste Laporta.
"De reputatie van het voetbal staat op het spel", zei Tebas namens La Liga onlangs. "Ik schaam me. We hebben geen goede uitleg gehoord van Barcelona."
De UEFA mengt zich nu in het onderzoek. Als daadwerkelijk de regels zouden worden overtreden, zou dat ernstige gevolgen kunnen hebben. Uitsluiting van de lucratieve, Europese toernooien bijvoorbeeld. Of zelfs verplichte degradatie, zoals ook Juventus in Italië overkwam.
De voetballers lijken zich er nog weinig van aan te trekken. Via de beker en de competitie is de club nog op twee fronten actief voor een hoofdprijs. "We hebben elkaar er niet over gesproken in de kleedkamer, we zijn professionals", aldus Xavi. "We hopen gewoon te voetballen, dit team tot de dood te verdedigen."