Robert Meeuwsen (met nummer 2) en Alexander Brouwer
NOS Sport

Vader met vliegangst zag Meeuwsen nog nooit op Spelen: 'Extra motivatie'

  • Anne van Eijk

  • Anne van Eijk

Beachvolleyballers Alexander Brouwer (33) en Robert Meeuwsen (35) stonden al twee keer op de Olympische Spelen, maar de ogen van de twee gaan nog altijd stralen als het gaat over opnieuw een olympische kwalificatiecyclus.

Komend weekend staat er voor het duo weer een belangrijk toernooi op het programma, waar flink wat punten te verzamelen zijn voor de olympische ranglijst. "Het geeft toch altijd wel een kriebeltje als je weet dat je weer naar een Olympische Spelen toewerkt", geeft de 35-jarige Meeuwsen toe.

Hij stond samen met Brouwer op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar het duo de bronzen medaille veroverde, en van 2021 in Tokio. Om in 2024 in Parijs te staan, is het volgende doel en voor Meeuwsen zit daar nog een "extra motivatie" aan vast.

Zijn vader heeft namelijk vliegangst en kon dus nog nooit een olympische wedstrijd van zijn zoon bijwonen. "Dit is de eerste keer dat het in de buurt van huis is. Dus dat is nog wel een dingetje, dat hij daar dan kan komen kijken."

Mooie baan

Meeuwsen heeft sowieso weinig moeite zichzelf op te laden voor een nieuw seizoen. Hij krijgt nog altijd "een enorme kick" van zijn sport. "Vooral als je weer in een volgepakt stadion staat en mooie wedstrijden mag spelen. Dan denk ik: dit is zo'n mooie baan om te hebben. Dat maakt het heel makkelijk de energie op te brengen elke dag in het zand te staan."

Maar Meeuwsen vertelt ook tijdens een persmoment van de Nederlandse beachvolleybalselectie halverwege februari dat "het natuurlijk niet altijd leuk is" als je al zo lang - liefst dertien jaar - met dezelfde partner volleybalt.

"Er zitten ook wel mindere momenten tussen. En dan is het juist zaak om te kijken: hoe komen we daaruit, hoe gaan we weer presteren." Volgens de in Nieuwegein geboren atleet helpt het op dat soort momenten dat ze elkaar "door en door kennen".

"We merkten van begin af aan dat het echt klikte tussen ons. We kunnen het heel goed met elkaar vinden, zowel binnen als buiten het veld. Die basis zie je, denk ik, nog steeds terug en dat helpt ons nog steeds om op het veld goed te presteren."

Extreem lang

Dertien jaar is een "extreem lange periode" om samen te spelen in het beachvolleybal, weet Meeuwsen. "Je ziet het verder heel weinig. Er is alleen een Spaans duo dat nog langer samenspeelt, volgens mij."

"Maar we bevestigen elke keer wel weer waarom we nog steeds samen spelen. Want ook, zoals afgelopen jaar, stonden we tweede op de wereldranglijst en hebben we supergoede resultaten neergezet. Dat bevestigt voor mij ook wel weer: dit is de reden dat we samenspelen. Omdat we samen gewoon het beste duo zijn hier."

Zolang ik me fysiek zo voel als nu, als we zo presteren, dan gaan we ook nog naar de volgende Spelen toe.

Beachvolleyballer Robert Meeuwsen

Toch zullen ze nog "aan de bak moeten" om een ticket naar Parijs af te dwingen, denkt Meeuwsen. Onder anderen de koppels Christiaan Varenhorst/Steven van de Velde en Stefan Boermans/Yorick de Groot kloppen aan de deur van de internationale beachvolleybaltop.

"Vergeleken met de vorige olympische cyclus worden we nu meer uitgedaagd door de andere Nederlandse duo's." Meeuwsen ziet dat vooral als iets positiefs. "Je wordt daar alleen maar beter van. Wij worden zelf ook op scherp gezet daardoor."

Medaille zit erin

En als hij samen met Brouwer voor de derde keer Nederland mag vertegenwoordigen op de Spelen, zit er ook wel een medaille in, vindt Meeuwsen. "Zeker als je kijkt naar het afgelopen jaar, waarin we op bijna elk toernooi medailles halen en erom strijden."

Of Parijs dan ook zijn laatste Spelen gaan worden? "Dat weet ik nog niet. Ik heb altijd gezegd: ik blijf doorgaan zolang ik op niveau kan presteren, zolang ik om de medailles kan strijden. Maar ik weet niet zo goed hoe lang dat nog is."

"Zolang ik me fysiek zo voel als nu, als we zo presteren, dan kan het wat mij betreft nog zes jaar duren en dan gaan we ook nog naar de volgende Spelen toe. Dan is voorlopig het einde nog niet in zicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl