NOS Voetbal

Koeman baalt van blessure De Jong en gaat met Tete bellen: 'Graag of niet...'

Het ontbreken van Frenkie de Jong in de EK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal tegen Frankrijk en Gibraltar is een fikse tegenvaller voor bondscoach Ronald Koeman.

"Het is een streep door de rekening, hij is een belangrijke speler", aldus Koeman, die zondagavond samen met de technische staf naar El Clásico had gekeken en al snel vanuit Barcelona hoorde dat De Jong een blessure had opgelopen.

Koeman over ontbreken Frenkie de Jong: 'Streep door de rekening'

Maandagochtend kwam na een mri-scan het definitieve bericht dat De Jong niet inzetbaar is voor Oranje.

Het is even wennen voor Koeman, die in zijn eerste periode als bondscoach zelden problemen had met blessuregevallen. "Iedereen kwam twee jaar lang vrolijk en fit binnen in Zeist. Dus dit is een teleurstelling. Maar het is ook niet zo dat we nu ineens in zak en as zitten. Dit risico heb je altijd."

Wie vervangt De Jong?

Op de persconferentie van Oranje in de aanloop naar de EK-kwalificatieduels klonk natuurlijk al snel de vraag: wie moet De Jong vervangen?

"Frenkie heeft een aantal eigenschappen die niet veel spelers hebben. Maar zijn afwezigheid betekent niet dat we ineens het systeem gaan aanpassen, dat zou vreemd zijn", zei Koeman. "Het wordt wel iets anders. Want degene die nu op de positie van Frenkie komt te staan, heeft een andere manier van spelen."

Een naam van een vervanger kon Koeman nog niet noemen: "Ik heb er sinds gisteravond al over nagedacht, maar ik ben er nog niet uit."

Wieffer kan 'een betere De Roon' worden, zegt bondscoach Koeman met een knipoog

Zou een debuut van Mats Wieffer tot de mogelijkheden behoren? Koeman sluit dat zeker niet uit: "Ik heb hem gisteren zien spelen in de Klassieker en ik zou daar niet bang voor zijn. Ik heb hem geselecteerd omdat ik denk dat hij op dit niveau kan spelen."

Koeman over kritiek Tete: graag of niet...

Koeman toonde op de persconferentie begrip voor de kritiek van Kenny Tete aan zijn adres. De rechtsback van Fulham uitte afgelopen weekend zijn ongenoegen over het feit dat hij wel werd opgenomen in de voorselectie, maar niet in de definitieve selectie. Tete zei het gevoel te hebben dat er "een beetje met zijn balletjes wordt gespeeld".

Koeman over niet oproepen Tete en Frimpong: 'Meer aanvaller dan back'

"Als hij op één iemand geen kritiek moet leveren, dan ben ik het", zei Koeman. "Hij was altijd in beeld bij mij, maar uiteindelijk valt de keuze nu op iemand anders. We hadden een grotere voorselectie, omdat we veel vraagtekens hadden."

"Maar ik ben niet rancuneus, iedereen mag zeggen wat hij denkt", aldus de bondscoach. "Misschien ga ik hem na deze periode even bellen hoe hij erin staat, want voor mij is het: graag of niet..."

Georginio Wijnaldum is weer reserve-aanvoerder van het Nederlands elftal, zo zei Koeman verder. Wijnaldum keert onder Koeman terug bij Oranje na een lange absentie.

De middenvelder van AS Roma maakte enkele weken geleden zijn rentree na een zware blessure. "Hij is fit en belangrijk voor de groep", aldus Koeman.

Heeft Oranje een spitsenprobleem?

Met het stoppen van Luuk de Jong en Vincent Janssen bij Oranje lijkt de bondscoach met een spitsenprobleem te kampen.

Oranje zit niet ruim in de spitsen vindt Koeman: 'Oproepen Brobbey geeft iets aan'

"We hebben niet heel veel keuze, dus in dat opzicht hebben we misschien een probleem", zei Koeman. "Maar binnen deze selectie kunnen een aantal jongens daar ook prima spelen"

"De selectie van Brian Brobbey geeft aan dat we niet veel mogelijkheden hebben", vervolgde de bondscoach. "We selecteren met hem een jongen die geen basisspeler is bij Ajax. Maar het is wel iemand met toekomst."

Wel Malen, geen Veerman

Oranje begon maandagmiddag de voorbereiding met 24 spelers. Alleen PSV'er Joey Veerman ontbrak op de eerste training van de week. Hij traint dinsdag wel mee met de ploeg van bondscoach Ronald Koeman.

Donyell Malen betrad maandag rond 17.00 uur wel het trainingsveld in Zeist. Voor de spelers die afgelopen weekend (bijna) een hele wedstrijd hebben gespeeld, zat de oefensessie er al na ruim twintig minuten op. De andere spelers, de bankzitters en invallers bij hun club, trainden een klein uur in de regen.

De training in Zeist werd bekeken door honderden mensen, onder wie veel kinderen. Zij zagen dat Koeman extra aandacht besteedde aan aanvoerder Virgil van Dijk, met wie hij een opbouwoefening deed.

Om iets na 18.00 uur verliet de populaire Memphis Depay als laatste speler het veld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl