NOS NieuwsAangepast

UBS neemt met steun Zwitserse staat noodlijdende bank Credit Suisse over

De noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse wordt door concurrent UBS overgenomen. Dat hebben president Alain Berset en de Zwitserse centrale bank in een gemeenschappelijke persconferentie vanavond bekendgemaakt. Met de overname is een bedrag van 3 miljard dollar gemoeid (omgerekend zo'n 2,8 miljard euro).

Wanneer Credit Suisse niet was overgenomen, had dat "niet te overziene gevolgen" voor het land en de internationale financiële markt gehad, stelde Berset. Een vertegenwoordiger van het centrale bankorgaan omschreef de deal als "de beste oplossing" voor de stabiliteit van de Zwitserse financiële markt.

Finma, die dezelfde rol heeft als de Autoriteit Financiële Markten (AFM), heeft de fusie goedgekeurd.

Aandeelhouders van Credit Suisse krijgen zo'n 0,76 Zwitserse frank per aandeel. Dat is minder dan de helft van de waarde die het bedrijf vrijdagmiddag nog had: 1,86 Zwitserse frank per aandeel.

Bepaalde obligatiehouders van Credit Suisse verliezen zelfs al hun geld. Finma meldt dat de waarde van de zogenoemde additional tier one-obligatie, een relatief risicovolle obligatie, volledig wordt afgeschreven. Ze moeten in totaal 16 miljard Zwitserse frank (meer dan 16 miljard euro) inleveren om mee te betalen aan de redding.

Rugdekking van staat

De overname komt niet onverwachts: eerder vandaag werd al duidelijk dat een deal tussen de twee grootste Zwitserse banken zeer waarschijnlijk ophanden was. De voorbije dagen waren de banken met de Zwitserse regering in gesprek over een mogelijke overname.

Eerder vandaag zou Credit Suisse nog een overnamebod van 1 miljard euro van UBS, dat wordt geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers, hebben afgewezen. De bank, een van de grootste van Zwitserland, stond er door mismanagement en schandalen al slecht voor en zakte door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank nog verder weg.

Er waren ook berichten dat de Zwitserse staat de bank zou overnemen, maar zover kwam het niet. Wel levert de overheid financiële rugdekking voor de overname. Om de overname tot een goed einde te brengen wordt 100 miljard frank vrijgemaakt, een kleine 100 miljard euro. Ook stelt de overheid zich garant voor 9 miljard frank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl