Credit Suisse
NOS NieuwsAangepast

'Overname Zwitserse bank Credit Suisse door concurrent UBS rond'

De Zwitserse bank UBS neemt de in zwaar weer verkerende concurrent Credit Suisse over. Dat melden bronnen aan de Financial Times en financieel persbureau Bloomberg. Met de overname zou een bedrag van 2 miljard dollar (1,86 miljard euro) zijn gemoeid.

De overeenkomst zou later vanavond worden getekend, om verdere onrust op de beurzen morgenochtend te voorkomen. Zowel UBS als CS heeft hierover nog niets naar buiten gebracht. Zwitserse media melden dat er om 19.30 uur een persconferentie is, met Bondspresident Berset, en vertegenwoordigers van beide Zwitserse banken en de Zwitserse centrale bank.

Eerder vandaag zou Credit Suisse nog een overnamebod van 1 miljard euro van UBS hebben afgewezen. De twee grootste banken van Zwitserland zijn al dagen met elkaar en met de Zwitserse regering in gesprek over een overname. Ook de Zwitserse regering zou hebben gekeken naar de mogelijkheid tot een volledige overname.

Rond de overname klinkt kritiek vanwege de mogelijke omzeiling van overnamewetten. De Zwitserse regering zou namelijk van plan zijn wetten te wijzigen zodat instemming van UBS-aandeelhouders niet nodig is. Normaal gesproken zouden die zes weken de tijd moeten krijgen om over de overname te oordelen.

Credit Suisse eindigde vrijdag met een marktwaarde van 7,4 miljard Zwitserse frank, ongeveer 8 miljard dollar. Het bod van UBS is dus een fractie daarvan.

Lening van 50 miljard

Credit Suisse zit in grote problemen en zag de afgelopen week zijn waarde met een kwart dalen. Credit Suisse kreeg een lening van ruim 50 miljard euro van de Zwitserse centrale bank om overeind te blijven. Die lening kon niet verhelpen dat de aandelenkoers van de bank bleef dalen en klanten van de bank massaal hun geld opnamen.

Credit Suisse kwam in de problemen door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank. Het omvallen van die banken én de problemen bij Credit Suisse hebben geleid tot grote onrust op de financiële markten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl