NOS NieuwsAangepast

Hoe Baudets campagne gericht lijkt op jonge moslims en waarom die werkt

  • Soehayla Halouchi

    redacteur online

  • Saskia Loomans

  • Soehayla Halouchi

    redacteur online

  • Saskia Loomans

Forum voor Democratie lijkt steeds meer jonge moslims te trekken. Dat merkt opiniepeiler Aziz el Kaddouri, die al twintig jaar onderzoek doet naar het stemgedrag van mensen met een migratie-achtergrond, ook van moslims in Nederland. "Sinds de landelijke verkiezingen van 2021 zie ik een verschuiving."

El Kaddouri's inschatting, op basis van peilingen die hij onder de doelgroep hield, is dat inmiddels 1 op de 10 moslimjongeren neigt naar de FvD.

Opvallend, aangezien partijleider Thierry Baudet zich vaak negatief heeft uitgelaten over de islam en moslims. Hoewel een anti-islambeleid geen deel uitmaakt van zijn partijprogramma, stemt Baudet in de Kamer geregeld voor moties van de PVV tegen de islam.

Bijvoorbeeld in 2020, toen Forum voor het wetsvoorstel van Geert Wilders stemde om Nederland te 'de-islamiseren'. Bij een motie van Denk, om uit te spreken dat de islam onderdeel is van Nederland en dat moslims volwaardige burgers zijn, stemde de FvD tegen. Ook maakt Forum zich hard voor het tegengaan van migratie.

Juist om die redenen noemt El Kaddouri de groeiende sympathie van sommige moslims voor Forum opmerkelijk. "Hij kan bepaalde punten uit zijn programma schrappen, of daar de nadruk niet meer op leggen, maar als ik moties voorbij zie komen stemt hij altijd anti-islam."

Hij is anti-woke, dus als je het hebt over heimwee naar traditionele man-vrouwrolverdeling kunnen moslimjongeren dat ook interessant vinden.

Aziz el Kaddouri, opiniepeiler

Toch komt de groeiende steun van sommige jonge moslims niet uit het niets. De verschuiving ontstond na corona, verklaart El Kaddouri. "Alle vrijheidsbeperkingen tijdens corona zorgden er toen voor dat men zich afzette tegen de huidige politiek. Dus als er een partij komt die zegt: 'Wij begrijpen jullie, wij hebben dezelfde gevoelens', dan zijn ze daar gevoelig voor."

Verder zijn er standpunten van de partij die overeenkomen met de waarden van sommige conservatieve moslims. "Hij is anti-woke, dus als je het hebt over heimwee naar de traditionele man-vrouwrolverdeling kunnen bepaalde conservatieve moslimjongeren dat ook interessant vinden."

Samenwerking bekende moslims

Baudet lijkt op zijn beurt op verschillende manieren afstand te nemen van eerdere uitlatingen over de islam. Recente interviews laten een opvatting over het geloof zien die haaks staat op eerdere uitlatingen. Dat werd duidelijk in een gesprek met youtuber Salaheddine Benchiki. "Ik heb heel veel prachtige elementen in de islam leren kennen", zegt Baudet daarin. "Er is een vijandbeeld gecreëerd over de islam en daar ben ik zelf in meegegaan. Ik ben daarvan teruggekomen."

De houding van Baudet lijkt aan te slaan onder een bepaalde groep, conservatieve, moslimjongeren. "Jeetje, ik heb nooit gedacht dat ik op één lijn zou zitten met Thierry Baudet. Ik ga ervan uit dat hij dit allemaal oprecht meent", luidt het in de reacties onder de video. Een ander noemt Baudet een goede leider en dat hij "zijn stem verdient".

Het sentiment dat vooral heerst is dat Baudet zich zou afzetten tegen het establishment. "Dat zijn geloofskenmerken", reageert iemand. "In Den Haag is hij ook de enige die zich uitspreekt tegen het onderdrukken op meerdere inzichten. Sinds ik dit zag had ik een goed gevoel over hem, als Marokkaanse moslim hier in Nederland. Iedereen die vecht tegen onderdrukking vecht tegen dezelfde vijand van de islam", zegt iemand anders.

Via een online campagne, vooral op TikTok, lijkt Baudet toenadering te zoeken tot de moslimgemeenschap:

'Ik heb op Thierry Baudet gestemd door TikTok'

Ook via andere wegen op sociale media weet Baudet in contact te komen met de islamitische gemeenschap. Hij gaat samenwerkingen aan met bekende islamitische Nederlanders op TikTok en YouTube. Zo maakt hij een nummer met rapper Skiezo over het afzetten tegen de huidige politiek en gaat hij de sportschool in met 'fitfluencer' Kosso. Afgelopen maandag kwam een uitgebreid interview online met de IslamOmroep. De video's bereiken veel jonge moslims en jongeren met een migratieachtergrond.

NOS Stories ging in gesprek met verschillende jonge moslims die lid zijn van FvD en actief zijn voor de partij. Tanay Bilgin, fractievertegenwoordiger van de partij in Amsterdam, zegt dat hij eerst heel anders dacht over Forum. "Maar toen ik me in de standpunten ging verdiepen, kwam ik erachter dat ik het eigenlijk heel erg met ze eens ben. Er is een vooroordeel dat iemand met een migratieachtergrond links moet zijn en niet rechts mag zijn", zegt Bilgin.

Over de anti-islamuitspraken van FvD'ers zegt Bilgin eerst vraagtekens te hebben gehad. "Maar ik ken ze nu en ik zie er niks van terug in het echt of in hun beleid. Ik voelde me bij Forum meteen thuis. Ik heb van andere leden of op bijeenkomsten nooit vragen gehad over mijn geloof of achtergrond. We worden vaak op één hoop gegooid met de PVV maar dat is gewoon echt onterecht."

Veel andere Nederlandse moslims noemen de trend zorgwekkend en spreken zich op sociale media uit tegen de sympathie van moslimjongeren voor de FvD. Sommigen waarschuwen de islamitische gemeenschap voor de 'social-media trucjes' van Baudet.

Ook El Kaddouri twijfelt aan de intenties van Baudet: "Of hij echt de liefde heeft gevonden bij de moslims weet ik niet - ik kan niet in zijn hoofd kijken - maar je ziet wel heel duidelijk dat hij niet per se meer sympathie heeft gekregen voor moslims, maar wat minder ageert tegen moslims. Wat daarachter zit, is persoonlijk denk ik puur electoraal, maar de tijd zal het uitwijzen."

Eerder maakte Nieuwsuur dit portret van de leider van Forum voor Democratie:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl