Baudet tijdens de ledendag van Forum
NOS NieuwsAangepast

FvD presenteert top-5 van Eerste Kamerlijst met vertrouwde gezichten

Forum voor Democratie heeft de vijf namen bekendgemaakt van de kandidaten voor de nieuwe Eerste Kamer. De partij heeft gekozen voor Forum-politici die al enige tijd bij de partij zitten, bijvoorbeeld in de Eerste en Tweede Kamer, de Provinciale Staten en de gemeenteraad. Dit heeft partijleider Baudet bekendgemaakt op de ledendag in Den Haag. Maandag wordt de complete lijst gepresenteerd.

Op nummer een staat, zoals aangekondigd, Johan Dessing, die nu al voor FvD fractievoorzitter in de Eerste Kamer is. In 2019 won de nieuwe partij 12 zetels in de Eerste Kamer, net zoveel als de VVD. Maar door diverse conflicten verlieten in totaal elf senatoren de partij. Alleen Dessing bleef over.

Op nummer 2 staat ondernemer Joris van den Oetelaar, nu Statenlid in Brabant. Uit de Tweede Kamer komt nummer 3, Simone Kerseboom. Zij is nu niet aan het werk in Den Haag, omdat ze haar zwangerschapsverlof heeft verlengd. Kerseboom is ook lid van de Provinciale Staten van Limburg waar ze wel weer aan de slag is gegaan.

De huidige persvoorlichter Tom Russcher staat op nummer vier. Anton van Schijndel, fractievoorzitter van FvD in Amsterdam, staat op plaats vijf.

In functie

Op 20 maart 2019 stemden meer dan een miljoen Nederlanders op Forum voor Democratie. Het leverde de partij 86 zetels op in de Provinciale Staten. Inmiddels zijn er nog maar 24 Statenleden in functie over.

De Eerste Kamer wordt 30 mei gekozen door de Provinciale Statenleden, die weer op 15 maart zijn gekozen. De lijst van Provinciale Statenleden van FvD is in november al op het partijcongres bekendgemaakt.

Forumland

De partij wil zich bij de komende verkiezingen inzetten op meer directe democratie, strengere grenscontroles en het stoppen van de klimaat- en stikstofplannen, zo wordt vermeld in het persbericht van de vijf kandidaten.

De partij werkt al langer aan het gestaag opzetten van een 'Forumland', zo bleek in november al op het partijcongres. Partijleider Baudet wil een "parallelle samenleving" voor gelijkgestemden, met een eigen Forumschool en een Forum-appgroep waar aanhangers met elkaar in contact kunnen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl