Poetin tijdens het bezoek
NOS NieuwsAangepast

Kremlin: Poetin naar Marioepol gereisd bij eerste bezoek aan bezet Oekraïens gebied

De Russische president is na een bezoek aan de Krim doorgereisd naar de bezette Oekraïense stad Marioepol, melden Russische media. Als de berichten kloppen is het zijn eerste bezoek aan gebied dat werd ingenomen na de inval in het land, vorig jaar. In mei vorig jaar was Marioepol de eerste grote stad die Russische troepen innamen nadat de aanval op Kyiv was afgeslagen.

Poetin kwam volgens Russische media per helikopter aan in de stad, die vorig jaar grotendeels werd verwoest bij de belegering. Er zijn beelden vrijgegeven waarin hij zelf rondrijdt, het is onafhankelijk niet precies te verifiëren waar.

Op beelden is te zien dat Poetin achter het stuur zit:

Poetin bezoekt inwoners bezet Marioepol en rijdt er zelf rond

Poetin zou in de stad geweest zijn voor een "werkbezoek" waarbij de nadruk lag op wat wordt genoemd de wederopbouw van de stad. Hij sprak volgens staatsmedia met inwoners van de stad, bezocht het huis van een gezin en inspecteerde de jachthaven en het theater van Marioepol. Het is niet bekend of dat hetzelfde theater was waar vorig jaar honderden burgers sneuvelden door een Russisch bombardement.

Verder had Poetin een gesprek met de commandant van de Russische troepen in Oekraïne, generaal Gerasimov.

Irritatie bij bewoners

Enkele inwoners van de stad reageren geïrriteerd op het bezoek. Zo zou Poetin expres alleen de wijk Nevsky hebben bezocht omdat dat het enige herbouwde stukje van de stad is. "Dit is een stukje hemel", zei een bewoonster tegen de Russische president.

Een andere stadbewoonster stuurde in een buurtchat dat Poetin beter naar haar huis had kunnen komen. "Geen ramen, geen deuren, geen warm water en verwarming", schrijft de lokale krant Layout.

"We hebben hier niemand nodig. Alles wordt gedaan voor het beeld op tv", reageert een andere bewoner.

Poetin was gisteren per vliegtuig vanuit Moskou naar de Krim gereisd op de negende verjaardag van de annexatie van het schiereiland. Nadat milities in 2014 daar het provinciebestuur hadden afgezet, lijfde Rusland het gebied in korte tijd in.

Op de Krim bezocht Poetin onder meer een cultureel centrum in Sevastopol. Ook had hij een ontmoeting met de door Rusland aangestelde gouverneur.

Sinds het begin van de oorlog heeft de Oekraïense president Zelensky met enige regelmaat het front bezocht, maar het is zeldzamer dat Poetin ver reist. Het afgelopen jaar maakte hij nauwelijks buitenlandse reizen en bezocht hij nog nooit het front. Wel ging hij al eens eerder langs op de Krim.

Bezoek Xi

Poetins internationale bewegingen zullen nog meer belemmerd worden door het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof afgelopen week tegen hem uitvaardigde. Het hof wil dat de Russische leider zich in Den Haag verantwoordt voor oorlogsmisdaden wegens de deportatie van Oekraïense kinderen uit bezet gebied. Bij het strafhof aangesloten landen zijn daarom verplicht hem op te pakken.

De kans op een arrestatie zal in de praktijk klein zijn: belangrijke bondgenoten als China, Iran of Syrië erkennen het hof niet. Ook lijkt het aanhoudingsbevel geen invloed te hebben gehad op de goede band met China: morgen komt president Xi voor een driedaags bezoek naar Moskou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl