Jeff Molina is ongeslagen in drie UFC-gevechten.
NOS Sport

Molina komt als eerste UFC-vechter uit de kast, zij het noodgedwongen

Voor het eerst heeft een UFC-vechter bekendgemaakt dat hij niet heteroseksueel is. De 25-jarige Amerikaan Jeff Molina is uit de kast gekomen als biseksueel.

In de vechtsportwereld is het net als bij voetbal nog een taboe om niet heteroseksueel te zijn. Vooral onder mannelijke vechters waren er tot gisteren geen bekende voorbeelden.

Niet eigen keuze

Het was niet Molina's eigen keuze om uit de kast te komen. Dat deed de kooivechter, nadat er online een video was verschenen waarop te zien was dat hij orale seks met een andere man had.

"Ik ben biseksueel. Dit was niet de manier waarop ik dat bekend wilde maken, maar die kans is me nu afgenomen", schrijft Molina in een bericht op Twitter.

De UFC-vechter, die uitkomt in het vlieggewicht, vreest de reacties van het publiek. "In een sport als deze is de meerderheid van de fans homofoob. Op dit moment in mijn carrière zag ik mezelf dit nog niet vertellen", schrijft hij.

Kritiek na steun pride-maand

Molina vocht drie keer in de UFC en won al die gevechten. De Amerikaanse MMA-bond is veruit de meest prestigieuze en bestbetaalde vechtsportbond ter wereld.

Voorlopig komt Molina niet in actie bij de UFC, omdat hij geschorst is wegens betrokkenheid bij gokfraude.

Jeff Molina

Bij zijn laatste gevecht, in juni vorig jaar, droeg Molina op zijn broek een tekst waarmee hij de Pride-maand in de Verenigde Staten ondersteunde. Dat leverde hem op sociale media een flinke dosis kritiek van UFC-fans op.

"Ik heb mijn hele leven met vrouwen gedatet en heb andere gevoelens weggedrukt terwijl ik op high school in het worstelteam zat", schrijft Molina. "De gedachte dat mijn maten, teamgenoten en mensen tegen wie ik opkeek anders tegen me aan zouden kijken, is iets dat ik me niet wilde inbeelden."

Shit en haat

"Ik wil graag bekendstaan om mijn vechterskwaliteiten. En niet als 'die bi-vechter', wat al snel zou veranderen in 'die gay-vechter'. Daar heb ik niet elf jaar lang hard voor getraind."

Molina verwacht de komende tijd allerlei reacties op zijn coming-out. "Ik krijg veel shit en haat over me heen. Maar ik krijg een zelfde hoeveelheid steun en dat betekent een heleboel voor me."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl