NOS Nieuws

Wekdienst 18/3: Tramaanslag in Utrecht herdacht • Milaan-Sanremo van start

Goedemorgen! In Utrecht wordt de aanslag op de tram van vier jaar geleden herdacht. En in Italië verschijnen de wielrenners aan de start voor het eerste monument van de wielersport van dit seizoen: Milaan - Sanremo ofwel la Primavera.

Eerst het weer: af en toe schijnt de zon en het is zacht met maximaal 17 graden. Later in de middag en vanavond ontstaan verspreid over het land enkele buien, waarbij lokaal onweer kan voorkomen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De aanslag op de tram in Utrecht wordt vanochtend herdacht. Gökmen T. schoot vier jaar geleden in een sneltram op het 24 Oktoberplein op medepassagiers. Vier mensen kwamen om, zes raakten gewond. De herdenking wordt bijgewoond door minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid.
  • Benvenuto alla Primavera! Het is tijd voor Milaan - Sanremo. De wielrenners leggen bijna 300 kilometer af, eerst van Milaan naar de Middellandse Zee en dan langs de kust naar Sanremo. En bijna altijd gebeurt het in de laatste kilometers: op de Poggio of een paar kilometer verder in de straten van Sanremo.
  • Het is weer Landelijk Opschoondag. Het thema is: 'Wat pak jij op?' Initiatiefnemer Nederland Schoon wil het oprapen van zwerfafval stimuleren. Dat kan je alleen doen, maar ook met anderen, bijvoorbeeld met de hele schoolklas.

Wat heb je gemist?

In verschillende Franse steden zijn gisteren opnieuw ongeregeldheden ontstaan tijdens demonstraties tegen de pensioenhervormingen van de regering. Onder meer in Parijs en Lyon leidde dat tot confrontaties tussen de politie en demonstranten. Ook in Bordeaux, Toulon en Straatsburg gingen mensen de straat op.

In het centrum van de hoofdstad werden brandjes gesticht en werd de politie bekogeld met vuurwerk. Dat gebeurde nadat de politie traangas en waterkanonnen had ingezet om de demonstranten uiteen te drijven.

Anders nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Amsterdam heeft een primeur: de allereerste AI-galerie ter wereld, met werken die zijn gemaakt door algoritmes. De vraag is, hoe kan technologie de kunstwereld veranderen? Een taxateur vertelt of ze het ook echt kunst kan noemen.

Een schilderij gemaakt met AI, is dat kunst?

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl