NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 16/3: Zondagsdiensten ziekenhuizen • Stemming over Franse pensioenwet

Goedemorgen! De BoerBurgerBeweging wordt volgens een eerste voorlopige prognose met 15 zetels de grootste partij in de Eerste Kamer. Vandaag leggen in veel ziekenhuizen medewerkers het werk neer omdat zij een betere cao eisen. In Frankrijk stemmen de twee kamers over de verhoging van de pensioenleeftijd.

Eerst het weer: vanochtend valt eerst nog regen, maar later wordt het nagenoeg droog. Bij een matige tot vrij krachtige zuidenwind wordt het 9 graden in het noorden en 13 graden in het zuidoosten.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In vele tientallen ziekenhuizen leggen medewerkers het werk neer. Om de eisen voor een betere cao kracht bij te zetten draait het personeel zondagsdiensten. Spoedeisende zorg gaat door, maar geplande ingrepen zijn afgezegd.
  • De Europese Centrale Bank neemt een besluit over de rente. Waarschijnlijk gaat die opnieuw omhoog in een poging de inflatie af te remmen. Naar het besluit wordt met extra spanning uitgekeken vanwege de recente problemen met banken in de VS en Zwitserland.
  • In Frankrijk stemmen de twee kamers van het parlement over verhoging van de pensioenleeftijd. Het wetsvoorstel is omstreden. Veel Fransen staakten en demonstreerden de afgelopen tijd tegen de verhoging van 62 naar 64 jaar.
  • Feyenoord probeert zich thuis ten koste van Sjachtar Donetsk te plaatsen voor de kwartfinale van de Europa League. Uit werd het 1-1. AZ neemt het in de Conference League op tegen Lazio Roma. Uit won AZ met 2-1.

Wat heb je gemist?

De BoerBurgerBeweging heeft volgens een eerste prognose 15 zetels in de Eerste Kamer behaald. Daarmee is de BBB voorlopig de grootste geworden, samen met de combinatie van de Partij van de Arbeid/GroenLinks. De VVD komt volgens de prognose uit op 10 zetels.

De verkiezingswinst van de BBB is waarschijnlijk nog groter dan die van Forum voor Democratie in 2019. Toen werd de partij van Thierry Baudet in een klap de grootste met 14,4 procent van de stemmen. De partij van Caroline van der Plas stevent nu af op 19,4 procent.

De prognose liet lang op zich wachten. Volgens persbureau ANP gaven verschillende gemeenten aan dat de tellers te moe waren om nog stembiljetten te verwerken. Daarop besloot het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het tellen tijdelijk mocht worden gestaakt, om later vandaag te worden hervat.

Anders nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De ene partijleider kon de exitpolls bijna niet geloven, voor de ander waren deze "een bittere pil". Zie hier de reacties:

Van 'wat is hier gebeurd?!' tot 'bittere pil', de reacties op de exitpolls

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl