Lichamen van stormslachtoffers op de begraafplaats van een ziekenhuis in de stad Blantyre, Zuid-Malawi
NOS Nieuws

Zeker 225 doden in Malawi door Freddy, langstdurende tropische storm ooit

In Malawi is het dodental als gevolg van tropische storm Freddy opgelopen tot minstens 225. Het is voor zover bekend de langstdurende tropische storm ooit. Het zwaartepunt van Freddy bevindt zich inmiddels ten oosten van Mauritius en gaat steeds verder de Indische Oceaan op.

Tientallen mensen worden nog vermist in Malawi. Ook zijn er volgens de nationale rampendienst ruim 700 gewonden.

Behalve in Malawi heeft Freddy ook in buurlanden als Madagaskar en Mozambique een ravage aangericht. Naar schatting tienduizenden mensen zijn dakloos geworden. Er zijn enkele honderden doden in de regio, maar afgaand op de beschikbare informatie heeft Malawi de meeste slachtoffers.

In deze video van gisteren zie je de schade in Mozambique en Malawi:

Verwoesting en doden door storm Freddy in Mozambique en Malawi

Ondanks dat de storm de Afrikaanse oostkust heeft verlaten, wordt gevreesd dat het dodental verder op zal lopen. Grote gebieden staan onder water door extreme regenval en modderstromen. Ook is er in Malawi een cholera-uitbraak.

38 dagen

Freddy is in totaal twee keer in Oost-Afrika aan land geraakt. De tropische storm is inmiddels 38 dagen actief. Dat is een week langer dan het vorige record, dat staat op naam van orkaan John. Die raasde in 1994 in totaal 31 dagen over de Stille Oceaan voordat hij ging liggen.

Ook bij de eerste passage van Freddy vielen er doden en gewonden. Het is een van de sterkste stormen ooit gemeten op het zuidelijke halfrond. De intensiteit van de windkracht verschilt per fase, zoals te zien is op deze kaart van gisteren:

De storm is in kracht afgenomen, maar nog niet voorbij. Het is onduidelijk of Freddy straks weer richting land gaat.

Wetenschappers benadrukken dat de uitstoot van met name de rijkste landen ter wereld de stormactiviteit heeft verergerd. Als gevolg van de opwarming van de aarde komt extreem weer vaker voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl