NOS Nieuws

Politiebonden dienen klacht in bij Arbeidsinspectie over communicatiesysteem

De vier politiebonden hebben gisteren een officiële klacht ingediend bij de Arbeidsinspectie over het communicatiesysteem C2000. Het systeem waar veel hulpdiensten onderling mee communiceren hapert regelmatig en nu "is de maat vol", zegt Maarten Brink, woordvoerder van politiebond ACP.

Door de problemen konden agenten tijdens een klopjacht op overvallers in het Brabantse Rijsbergen vorige week niet goed met elkaar communiceren. "Het is de lifeline voor politiemensen", zei Brink hier eerder over. "Zij moeten daarop kunnen vertrouwen."

De politiebonden kondigden vorige week al aan dat zij een brief zouden sturen naar minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid en de korpsleiding.

Al langer problemen

De politie werkt al twintig jaar met het C2000-netwerk, maar goed is het nooit geweest, zegt Brink. Pogingen om de problemen op te lossen, hebben volgens hem niet voldoende geholpen.

Drie jaar geleden vroeg de politievakbond toenmalig minister Grapperhaus om maatregelen te nemen. De politiebonden hadden ook al eerder contact met de Arbeidsinspectie over problemen met C2000.

Veiligheid garanderen

De nu ingediende klacht houdt in dat de veiligheid van de medewerkers in het geding is door het slechte functioneren van het C2000-systeem, zegt Paul van der Burg, woordvoerder van de Nederlandse Arbeidsinspectie. De inspectie zal daarom onderzoeken "wat de politie doet om de veiligheid van agenten te garanderen".

"Wij kijken niet naar het systeem", aldus Van der Burg, want dat is volgens hem "een middel".

Met de klacht hopen de politiebonden een oplossing vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid af te dwingen, zegt ACP-woordvoerder Brink. "Want het C2000-systeem is geen eigendom van de politie, maar van het ministerie."

Wat de oplossing moet zijn, weet de ACP nog niet. "Daar moeten we goed naar kijken", zegt hij. "Maar dat er een oplossing moet komen, is glashelder. Geld mag geen excuus zijn om langer te wachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl