Meldkamer van de regio Rotterdam-Rijnmond
NOS Nieuws

Politiebond voert druk op minister op vanwege problemen communicatiesysteem

Politievakbond ACP vraagt minister Grapperhaus om maatregelen te nemen als de problemen met het C2000-communicatiesysteem aan het eind van de maand niet voorbij zijn. Politiemensen kunnen sinds kort soms geen contact krijgen met de meldkamer of collega's. Het probleem ontstond in januari toen C2000 een software-update had gekregen.

De minister heeft een 'nazorgteam' aangesteld dat de problemen moet oplossen. Maar volgens de bond doet dat geen recht aan de ernst van de situatie en moet de veiligheid van politiemensen zo snel mogelijk worden verbeterd. De bond wil toezeggingen dat agenten niet meer alleen de straat opgaan als het probleem op 1 april niet is opgelost.

In de tussentijd moeten politiemensen een backup-systeem krijgen om direct contact te kunnen leggen met de meldkamer, vindt de vakbond.

Onveilige situaties

De brandweer, ambulancediensten en defensie kunnen over het algemeen goed uit de voeten met het nieuwe C2000. Alleen bij de politie is het beeld heel anders. Grapperhaus denkt dat dat komt doordat de politie het systeem veel intensiever gebruikt en agenten zich ook sneller verplaatsen.

"Storingen op de lifeline kunnen voor politiemensen en voor burgers grote gevolgen hebben", zegt landelijk voorzitter Gerrit van de Kamp. Agenten kunnen er volgens hem nog steeds niet op vertrouwen dat C2000 altijd werkt. "Daarmee ontstaat een groot gevoel van onveiligheid bij politiemensen", zegt Maarten Brink, voorzitter van de afdeling Zeeland-West-Brabant.

Vorige week luidde ook de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie de noodklok over het vernieuwde communicatiesysteem.

Maandag breidde minister Grapperhaus het speciale nazorgteam nog uit. De afgelopen tijd is volgens hem een deel van de verbindingsproblemen opgelost, maar het nazorgteam blijft in ieder geval tot 27 maart bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl