Calhanoglu viert de plaatsing voor de kwartfinales
NOS Voetbal

Inter sinds 2011 weer in kwartfinales CL, 'hoe' maakt dan even niets uit

Fraai was het niet, maar dat zal de fans van Internazionale even niets kunnen schelen. Na een 0-0 gelijkspel op bezoek bij Porto (heenwedstrijd 1-0) plaatsten de Italianen zich voor de kwartfinales van de Champions League.

Inschakelen in de 95ste minuut was genoeg geweest, want aan het einde van de zeven minuten blessuretijd redde Inter-back Denzel Dumfries een bal van de lijn, tikte André Onana een bal op de paal en keek de doelman even later, aan de grond genageld, nog een kopbal op de lat. Een pijnlijke avond voor Porto.

Dumfries ziet toe hoe Darmian Sanusi de bal ontfutselt

Het Italiaanse voetbal sprokkelt intussen flink veel punten voor de coëfficiëntenlijst. Want met de zege van Inter, AC Milan dat zich vorige week al had geplaatst voor de kwartfinales en de uitstekende uitgangspositie (0-2) van Napoli woensdag op bezoek bij Eintracht Frankfurt, is de kans groot dat straks drie Italiaanse ploegen bij de beste acht van Europa zitten.

Dragão

Neemt niet weg dat men het over enkele decennia niet meer zal hebben over de confrontatie tussen Porto en Internazionale. Het resultaat was heilig voor Inter, niet het spel. En dat hebben de 48 duizend Portugezen in Estadio do Dragão geweten. Zelden omschreef de stadionnaam een wedstrijd zo goed.

Vrijwel het hele duel tikte Porto de bal machteloos rond, zonder dat Inter echt druk zette. Pas als de Portugezen naar Italiaanse zin te dicht bij Onana's doel kwamen, grepen de slagers van Inter in. Stefan de Vrij had lang geen schort voor, de centrale verdediger viel pas diep in de tweede helft in.

Evanilson treurt na de zoveelste gemiste kans

De hakmessen waren in het bezit van het trio Darmian, Acerbi en Bastoni, en die konden er prima mee overweg. De onvermoeibare Dumfries kwam buffelend op rechts niet in het spel voor, tot zijn cruciale redding op de lijn. Het zal een opsteker zijn voor de Nederlander, die vrijdag nog een nare avond had in het verlies bij laagvlieger Spezia. Dumfries veroorzaakte een penalty.

Tegen Porto was het tegenhouden wat Inter deed, negentig minuten lang ontregelen, blijven rennen. Geen wonder dat Darmian en Bastoni al twintig minuten voor tijd naar hun verkrampte kuiten grepen. Of was het toneel? Want daar hoef je de Italiaanse, en overigens ook de Portugese voetballers, weinig over uit te leggen, bleek nog maar eens.

Onana heeft de bal klemvast

Met regelmaat stortte een speler kermend ter aarde, om even later als een gazelle achter de volgende bal aan te gaan. Voetballend stelde het allemaal weinig voor. Porto miste de creativiteit en Inter geloofde het wel, loerend op de counter. Hier waren geen potentiële finalisten aan het werk, zoveel was duidelijk.

Terwijl het nog zo spectaculair begon, toen Mateus Uribe al na twee minuten een snoeihard schoot richting de bovenhoek mikte. Onana keek angstig uit zijn ogen, voor wat erna komen zou. Maar voor de hoeveelheid balbezit dat Porto had, viel het aantal grote kansen vies tegen.

Eerste kwartfinale sinds 2011

In de slotseconden van het duel kreeg de gefrustreerde Pepe - nee, niet de 40-jarige mannetjesputter, maar de 26-jarige pijlsnelle als opkomende back gebruikte rechtsbuiten - nog een tweede geel, en dus rood.

Het maakte niets uit, want Inter is door naar de kwartfinales. En dat is voor het eerst sinds 2011. Woensdag is het aan Napoli om de Italiaanse trilogie te voltooien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl