Romelu Lukaku viert zijn goal

Internazionale wint van Porto dankzij late goal Lukaku en reddingen Onana

Internazionale heeft het eerste duel in de achtste finales van de Champions League gewonnen van FC Porto (1-0). In Milaan brak invaller Romelu Lukaku de ban nadat FC Porto met een man minder kwam te staan.

Bij Internazionale zaten beide Nederlanders, Stefan de Vrij en Denzel Dumfries, op de bank. Voormalig Ajax-keeper André Onana startte wel in de basis. Bij FC Porto begon oudgediende Pepe centraal achterin. Hij wordt zondag 40 jaar oud.

Rustig begin

FC Porto, in 2004 voor het laatst winnaar van het hoogste Europese toernooi, eindigde dit seizoen als koploper in een groep met Club Brugge, Bayer Leverkusen en Atlético Madrid. Inter werd tweede in hun groep, onder Bayern München maar boven FC Barcelona en Viktoria Pilsen.

Porto-trainer Sérgio Conceição

Porto-trainer Sérgio Conceição, wiens zoon Francisco bij Ajax speelt, speelde tussen 2001 en 2003 bij Inter. Hij zag Hakan Calhanoglu in de achttiende minuut een keihard schot op het Porto-doel afvuren, maar keeper Diogo Costa lette goed op.

Het duurde even voor de Portugezen gevaarlijk werden, maar in de 37ste minuut kwamen ze bijna op voorsprong. Onana redde een schot van Marko Grujic, in de rebound kopte Wenderson Galeno net naast.

Katachtige Onana redt Inter

Voor rust leidde een opstootje tot twee gele kaarten, en even leek er nog gescoord te worden. Porto-middenvelder Mateus Uribe kopte de bal bijna in eigen doel na een vrije trap, Diogo Costa had een knappe reflex in huis om een voorsprong van de Italianen te voorkomen. Het was gelijk de laatste actie van de eerste helft.

Pepe (geel shirt met nummer 3) praat tijdens het opstootje met Inter-trainer Simone Inzaghi

Zeven minuten na rust kreeg Inter de eerste kans van de tweede helft. Middenvelder Nicolò Barella nam een lange pass in één keer op de volley maar zijn inzet ging een meter naast. Een minuut later testte de Iraanse Porto-spits Mehdi Taremi Onana, die ternauwernood een doelpunt voorkwam.

Even later liet Onana andermaal zijn klasse zien met twee reddingen, waarbij vooral de laatste op veel lof van zijn teamgenoten kon rekenen. De rebound van dichtbij werd met een schitterende reflex gekeerd.

Rood en late goal

Dertien minuten voor tijd kwam FC Porto met een man minder te staan nadat middenvelder Otavio zijn tweede gele kaart - en dus rood - pakte na een lichte overtreding. Even later mocht Oranje-international Dumfries nog zijn opwachting maken.

Het was een andere invaller, Belgisch topscorer aller tijden Lukaku, die vijf minuten voor tijd de ban brak. Op een voorzet van Barella kopte hij op de paal, waarna hij zelf de rebound benutte. Porto probeerde het daarna wel maar met een man minder lukte het ze niet om zelf tot kansen te komen.