Alistair Overeem
NOS SportAangepast

Kickbokser Overeem twaalf maanden geschorst door Glory wegens schenden dopingregels

Kickbokser Alistair Overeem zal een jaar niet de ring in mogen om te vechten. Kickboksbond Glory heeft de 42-jarige vechter twaalf maanden geschorst wegens het overtreden van de dopingregels. De schorsing gaat in vanaf zijn laatste partij, op 8 oktober 2022.

Overeem testte in oktober vorig jaar na een gewonnen partij tegen Badr Hari in de Arnhemse Gelredome positief op een verboden, niet-prestatiebevorderend middel. In afwachting van de b-staal vreesde zijn management destijds niet voor een lange straf. "Het gaat niet om een prestatiebevorderend middel. Bovendien is er slechts een kleine hoeveelheid van het middel aangetroffen", klonk het destijds.

Ook verwijderd uit rankings

Maar nu kwam er toch slecht nieuws voor team-Overeem. "De schorsing betekent dat hij twaalf maanden niet kan vechten. Bovendien hebben we hem uit onze rankings verwijderd", zegt een woordvoerder van Glory. Zijn gevecht tegen Hari staat nu in de archieven als 'no contest'.

Overeem tijdens zijn partij tegen Hari in oktober 2022

De kickboksbond mag geen mededelingen doen over welk middel werd aangetroffen bij Overeem, wegens de medische privacy van de kickbokser. Het management van Overeem spreekt van "trace amounts van supplementen die Overeem heeft gebruikt voor het herstel van een blessure en welke niet prestatiebevorderend zijn. Die blessure was ontstaan tijdens de voorbereiding op zijn gevecht tegen Rico Verhoeven."

"Het heeft Overeem verrast dat er na acht maanden nog steeds sporen werden aangetroffen in zijn systeem", aldus zijn management. "Voorlopig even rust en afwachten wat er komen gaat."

MMA in Polen?

Overeem zal voor Glory in ieder geval tot 8 oktober niet mogen vechten. In Polen, waar Overeem wellicht mee wilde gaan doen aan MMA-wedstrijden, zou de Nederlander nog wel in actie mogen komen. Daarover gaat team-Overeem nog in overleg met Glory, waarna Overeem een beslissing zal nemen.

Overeem vierde in oktober zijn rentree als kickbokser, na jarenlang te hebben gevochten in Japan bij de K1 en in de VS bij de UFC. Meteen na zijn overwinning op Hari daagde hij wereldkampioen Rico Verhoeven uit. Maar de kans dat er dit jaar nog een gevecht plaatsvindt tussen de twee Glory-vechters is klein.

"Glory had al eerder aangegeven dat Alistair niet de eerste gegadigde zou zijn. Alistair had bovendien nog een MMA-commitment. Zijn beurt komt nog wel", verklaarde het management van Overeem eind vorig jaar. Overeem moet nu nog tot in ieder geval 8 oktober 2023 wachten op zijn beurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl